Sprogdinamasis suvirinimas - koks tai procesas ir kam jis naudojamas? (Video)  ()

Dviejų metalinių detalių sujungimas yra pramonės pagrindas. Be to nebūtų galima pastatyti didžiulių dangoraižių, pagaminti automobilių ar net kompiuterių. Metalai sujungiami įvairiais metodais, dažniausiai jie yra suvirinami. Bet ar esate girdėję apie sprogdinamąjį suvirinimą? Tai yra metodas, kurio pavadinimas puikiai apibūdina jo esmė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antrojo pasaulinio karo metu kariai pastebėjo, kad skeveldros ne šiaip įsirėžia į šarvo plokštes ir jose įstringa. Ta smūgio jėga jas tiesiog privirina. Visgi, ilgą laiką mokslininkai nesugalvojo, kaip sukurti kontroliuojamą procesą, kuris leistų taip tiksliai sujungti metalus be jokios specializuotos suvirinimo įrangos ar aukštos įtampos elektros srovės. 1962 metais amerikiečių kompanija  „DuPont“ užpatentavo sprogdinamojo suvirinimo metodą. Patentas patvirtintas 1964 metais.

Sprogdinamojo suvirinimo esmė yra nesunkiai paaiškinama, tačiau pats metodas reikalauja gerų metalurgijos ir chemijos žinių. And vienos metalinės detalės sukuriamas sprogimas, kuris ją dideliu greičiu trenkia į kitą metalinį paviršių. Smūgis neišlydo metalų, bet juos suminkština ir, galima sakyti, sumaišo, taip sukurdamas labai stiprią jungtį.

Kad ir kaip šauniai tai skambėtų, iš tiesų pasitelkiami labai maži, tiesiog miniatiūriniai sprogimai. Metalas padengiamas plonu įvairių cheminių medžiagų sluoksniu. Jis uždegamas, prasideda grandininė reakcija - sprogimas nusirita per visą lakšto plotą. Viskas turi būti gerai apskaičiuota, tačiau galiausiai taip pavyksta sukurti itin tvirtą jungtį. Ant tokiu būdu suvirinto metalo paviršiaus lieka bangeles primenantis raštas.

Sprogdinamasis suvirinimas turi savų privalumų. Visų pirma, jis leidžia lengviau sujungti didesnes metalo plokštes. Naudojant kitus metodus būtų suvirinamas tik plokštės perimetras, o štai sprogdinamasis suvirinimas sukuria didelę vientisą jungtį. Jis taip pat leidžia suvirinti nesuderinamus metalus, nors dažniausiai taip plienas dengiamas kokia nors korozijai atsparia danga. Galiausiai, suvirinimo metu pašalinami oksidai ir nešvarumai, kurie pakenktų jungties tvirtumui.

Sprogdinamasis suvirinimas turi ir trūkumų. Visų pirma, jir yra šiek tiek brangesnis ir sudėtingesnis - šį metodą išmanančių specialistų nėra daug. Jis taip pat yra ne toks saugus kaip tradicinis elektrinis suvirinimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(42)
(1)
(41)

Komentarai ()