Neįprastas diagnostikos metodas - į moters odą buvo įleista jos vaikino spermos  ()

Daugybei žmonių patinka televizijos serialai apie mediciną. Gydytojai tarsi detektyvai seka pėdsakais kol galiausiai aptinka ligą. Tačiau kartais tenka pasitelkti ir netradicinius darbo metodus. Pavyzdžiui, spermos lašinimas ant mažyčių įdrėskimų odoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šioje straipsnių serijoje papasakosime apie keletą įdomių netradicinių būdų, kaip gydytojai pasitelkę savo kūrybiškumą sugebėjo tiksliai diagnozuoti ligą.

2007 metais buvo publikuotas tyrimas apie britę, kuri po sekso su savo vaikinu pasijuto itin prastai. Ji suprato, kad jos nusiskundimai yra labai panašūs į alerginę reakciją, todėl didesnių bėdų pavyko išvengti. Visgi, gydytojai niekaip negalėjo suprasti, kas iš tikrųjų nutiko.

Detektyvas tęsėsi neilgai. Moteris pripažino turinti alergiją braziliškiems riešutams. Tuo tarpu vaikinas prisiminė užkandžiavęs riešutų mišiniu 3 valandos prieš lytinį aktą. Tame mišinyje galėjo būti ir braziliškų riešutų, tačiau žinodamas savo merginos alergijas, jis kruopščiai išsivalė dantis, nusimaudė ir net išsivalė panages.

Tačiau pats susirgimas gydytojams vis tiek atrodė tarsi alerginė reakcija į riešutus, todėl jie nusprendė pasitelkti labai neįprastą diagnozės metodą. Vaikinas tyrimui turėjo paaukoti du sėklos mėginius. Pirmąjį jis suteikė iš karto, kai riešutų nebuvo valgęs jau labai ilgą laiką. Antrąjį - praėjus 4 valandoms po riešutų valgymo. Merginai buvo atliktas įprastas alergijos tyrimas - jos rankos oda buvo prasdrėksta, o ant nedidelės žaizdelės užlašinta šiek tiek jos vaikino spermos. Taip labai mažas jos kiekis pateko į odą, kur galėjo sukelti alerginę reakciją.

Šis tyrimas patvirtino pirminius spėjimus - po riešutų valgymo išskirta sperma sukėlė alerginę reakciją. Tyrime mokslininkai pažymi, kad tai gali būti pirmasis toks atvejis, kai alergenai yra pernešami lytiniu būdu. Žiniasklaida vėliau pranešė, kad pora išsiskyrė dėl nesusijusių priežasčių.

Žinoma, gali kilti keletas klausimų:

Ar šis diagnostikos metodas buvo saugus? Taip. Visų pirma, tokie alergijos tyrimai yra visiškai saugūs jau vien todėl, kad į organizmą patenka tik labai nedaug alergenų. Taigi, sukeliama vietinė alerginė reakcija, kuri įprastai praeina per kelias minutes. Antra, medikai įsitikino, kad vyras neserga lytiškai plintančiomis ligomis.

Ar nebuvo įmanoma pasitelkti kitų metodų? Riešutų pėdsakų vyro spermoje buvo galima ieškoti ir kitais būdais. Tačiau šįkart buvo svarbu ne surasti riešutų pėdsakus, o išsiaiškinti, ar jų koncentracija gali sukelti alerginę reakciją. Toks alergijos tyrimas buvo ne vienintelis, bet efektyviausias būdas tai padaryti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(23)
(5)
(18)

Komentarai ()