Šis tas, ko tikriausiai nežinojote apie Sepuku - šis ritualas vargiai gali būti laikomas savarankiška savižudybe  ()

Jūs tikriausiai esate girdėję apie Sepuku, bet ar žinote, kas tai? Tikriausiai manote, kad tai - japoniškas savižudybės ritualas, bet ar žinojote, kad dauguma Sepuku ritualą atlikusių žmonių iš gyvenimo nepasitraukė savarankiškai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sepuku - tai Bušido kodo dalis. Savo šeimininką nuvylęs arba mūšyje pralaimėjęs samurajus dažnai pasitraukdavo iš gyvenimo. Kartais - kad išvengtų gėdos, dažniau - kad išvengtų kankinimų. Sepuku atliekamas trumpu peiliu ar kardu (dažnai tanto peiliu) horizontaliai perrėžiant pilvą. Bet ar tai savižudybė? Ir taip, ir ne.

Sepuku atsirado dar 12 amžiuje. Samurajai tiesiog mūšyje atimdavo sau gyvybę - perrėždavo savo pilvą, o tada persipjaudavo gerklę ar krisdavo ant savo kardo taip, kad persismeigtų širdį. Sepuku tradicija vystėsi ir 17 amžiuje buvo galutinai ritualizuota.

Nuo tada Sepuku dažniausiai buvo atliekamas planuotai, su stebėtojais ir šeima. Žmogus pirmiausia nusimaudydavo, pavalgydavo ir apsirenkdavo baltai. Tada atsisėdęs priešais savo kardą ar peilį su apvyniotais ašmenimis (kad nepersipjautų rankos) parašydavo mirties poemą. Galiausiai, jis atsilapodavo kimono ir iš kairės į dešinę perrėždavo savo pilvą. Tačiau nuo to iš karto nemirštama.

Iš tikrųjų, Sepuku dažniausiai buvo pagalbinės savižudybės forma. Vos tik žmogus susivarydavo ašmenis į pilvą, kaišakuninas (antrasis Sepuku ritualo dalyvis, dažniausiai žmogaus draugas) staigiu kardo kirčiu beveik visiškai nupjaudavo žmogaus galvą. Taip, supratote teisingai - mirtis ateidavo ne nuo paties samurajaus laikomų ašmenų. Tiesą sakant, jei žmogus buvo senas ar pavojingas, jis jokio kalavijo ir neturėdavo - jis pasiekdavo vėduoklę ir tada kaišakuninas suduodavo lemtingą kirtį.

Na, net jei Sepuku nebuvo vieno žmogaus ritualas ir savarankiška savižudybė, tai buvo savanoriška savižudybė, tiesa? Vėlgi, ne. Sepuku yra tiesiog ritualo pavadinimas. Žymiai dažniau tai buvo mirties bausmės vykdymo forma.

Nusikaltęs samurajus taip būdavo baudžiamas už išprievartavimą, nužudymus ar išdavystę. Jam buvo suteikiama galimybė atlikti Sepuku iki saulėlydžio. Jei jis atsisakydavo, ritualas vis tiek būdavo atliekamas.

Samurajus būdavo pasodinamas priešais kalaviją ir kaišakuninas suduodavo mirtiną smūgį kalavijų. Tiesa, samurajui tokia mirties bausmė buvo pakankamai garbinga. Daugelis nusikaltusių samurajų patys atlikdavo Sepuku, nes savanoriškas ritualas atleisdavo jo šeimą nuo nusikaltimo. Jei Sepuku būdavo atliekamas be samurajaus pritarimo, buvo baudžiama ir jo šeima - jie buvo žudomi arba ištremiami.

Taigi, Sepuku yra tik ritualo pavadinimas. Nors geriausiai šis ritualas žinomas kaip nesavarankiškos savižudybės forma, žymiai dažniau tai buvo mirties bausmės vykdymo būdas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(79)
(5)
(74)

Komentarai ()