Nemalonus ateities spėjimas - štai 9 naujos ligos, kurios gali paplisti ateityje  ()

Jau šiandien žmonėms tenka susidurti su negalavimais, apie kurių egzistavimą anksčiau niekas nieko nebuvo girdėjęs. Ir ši tendencija kuo toliau, tuo labiau auga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remdamiesi socialinėmis ir technologinėmis tendencijomis, mokslininkai padarė prielaidas apie būsimų ligų ir sutrikimų pobūdį. Toliau jas ir aptarsime.

1. Virtuali priklausomybė

Turima omenyje prilausomybė nuo įvairių socialinių tinklų, kurių nemažai atsirado interneto platybėse (feisbukas, tviteris, instagramas ir pan.)

2. Disociatyvus tapatybės sutrikimas

Kai žmogus nebesugeba atskirti realaus ir virtualaus gyvenimo.

3. Tapatybės praradimas

Kad ir kaip keistai beskambėtų, bet tapatybę praradusiems žmonėms bus vis sunkiau suprasti, kas jie yra ir ką veikia šiame pasaulyje. Šiuolaikinis žmogus vis dažniau darbą, kurį turi atlikti smegenys, perkelia ant interneto pečių. Kitaip tariant, už mus vis dažniau galvoja kompiuteris. Labai greit už mus galvos dirbtinis intelektas. Ir pasekmė bus tokia, kad žmonės nebejaus savo tapatybės.

4. Krionikos jausmas

Žmogus nubudęs jausis taip, lyg būtų miegojęs šimtą, o gal net tūkstantį metų. Viskas jam atrodys nauja ir keista, o jis pats jausis kaip kiborgas ar mechanizmas. Žmogus bus įsitikinęs, kad neturi nei draugų, nei giminaičių.

5. Kibernetinis sepsis

Tikėtina, kad ateityje daugumai žmonių bus vis dažniau įsodinami elektroniniai implantai. Tačiau niekas nesiima prognozuoti, kaip žmogaus kūnas reaguos į svetimkūnį – ar implantai kontroliuos, palaikys, tobulins, ar ardys žmogaus organizmą? Ši baimė yra visiškai pagrįsta, juk jau šiandien ligoniams tenka rinktis tarp mirties ir gyvenimo su dirbtiniu organu.

6. Nanotechnologinis šokas

Nanotechnologijos turi didžiulį potencialą – jos gali pakeisti visus žmogaus gyvenimo aspektus ir į geresnę, ir į blogesnę pusę. Mokslininkai jau ėmėsi tyrinėti neigiamą nanotechnologijų įtaką žmogaus organizmui. Ir jų prognozės neguodžia: kai kuriais atvejais žmogaus organizmas molekulių lygmenyje ėmė gaminti unikalią medžiagą, kuri ardė DNR ir žalojo ląsteles.

7. Superintelekto krizė

Šiuolaikinėje visuomenėje intelektas tampa savotišku fetišu. Šiandien žmonės nori žinoti viską apie visus dalykus. Kiek kartų mes esame girdėję per žinias arba esame skaitę, pavyzdžiui, apie paauglį, kuris savo pirmą milijoną uždirbo būdamas vos keturiolikos, arba apie dešimtmetį berniuką, kurio intelekto koeficientas viršija 200. Tačiau visuomenė nelabai suvokia, kas apskritai yra intelektas. Pažanga technologinėje, ekologinėje ir socialinėse srityse vykdoma vis spartesniais tempais.

Dauguma vyresnio amžiaus žmonių nebesugeba žengti koja kojon su laikmečiu, vidutinio amžiaus žmonės stengiasi neatsilikti nuo jaunimo, užtat jauni žmonės ir paaugliai greičiau apsipranta su naujovėmis – jie viską sugeria kaip kempinės. Kai dabartiniai jaunuoliai subręs, plėtra technologijų, ekologijos ir socialinėje srityse bus dar spartesnė, ir jie nebesugebės jos aprėpti. Naujosios technologijos vystosi beprotišku greičiu, ir kuo toliau, tuo šis tempas greitės. Tai ir gali sukelti superintelekto krizę.

8. Robofobija

Kai kurie žmonės jaučia neracionalią ir visiškai nepagrįstą vorų baimę, kuri tarsi yra per vidurį tarp realios fobijos ir išankstinio nusistatymo. Mokslininkai mano, kad panašius pojūčius kai kuriems žmonėms gali kelti robotai.

9. Priklausomybė nuo savęs pamaloninimo

„Savęs pamaloninimas“ apima įvairius reiškinius, pavyzdžiui, masturbaciją, naujų drabužių ir batų pirkimą, skanaus, bet nesveiko maisto vartojimą ir pan. Jei žmogus neišmoks kontroliuoti savo įgeidžių, su metais potraukis gali tik sustiprėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(10)
(-1)

Komentarai ()