Santa kaip grėsmė. Būk pasveikinta, vaikščiojanti profesinių ligų puokšte!  ()

Tvirtinimai, kad Santai daugiau nei 1700 metų, kelia abejones. Gal tikrasis Santa seniausiai miręs ir reguliariai keičiamas nauju?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Besitęsiantis žiemos švenčių maratonas verčia susuimąstyti apie neatskiriamus Kalėdų ir Naujųjų metų pasakų personažus, keliančius daug problemų nepunktualumu, švieselių ant eglučių uždegimu, užsiprašytų dovanėlių neatitikimu, vaikų gąsdinimu, užkeltomis paslaugų kainomis ir t.t. ir pan.

Susidomėjimas Santa Klausu*, kaip grėsme visuomenės sveikatai nėra visai naujas – pirmoji mokslinė publikacija šia tema pasirodė dar 2009 metais. Vėliau straipsniai publikuoti praktiškai kasmet – atsiverdavo vis nauji ir nauji problemos aspektai, kurie šioje apžvalgoje ir bus aptarti.

Santa – ryški daugybės susirgimų, kurių pakaktų ne vienam medicinos vadovėliui, patogenezės ir klinikinių pasireiškimų iliustracija. Jau iš pirmojo žinomo literatūrinio aprašymo, publikuoto 1823 metais, sužinome, kad Santa kenčia nuo viršsvorio, o riebalai daugiausiai susikaupę ant talijos:

„He had a broad face
and a little round belly
that shook when he laughed,
like a bowl full of jelly“

Šios eilutės – iš Clement Clarke Moore eilėraščio, aprašančio Santa Klauso vizitą. Laisvas vertimas: „Jo veidas platus ir pūpso pilvukas, kuris juokiantis liula kaip želė puodukas“). Remiantis kai kuriais dabartiniais vertinimais, jo KMI (kūno masės indeksas) galėjo viršyti 40 kg/m², o tai siejama su didele arterinės hipertenzijos, infarkto, insulto, diabeto, kai kurių vėžio rūšių rizika. Esant tokiam nutukimo tipui, kai talijos ir dubens apimties santykis viršija vienetą,, aiškiai susiję su trumpesne tikėtina gyvenimo trukme. Atsižvelgiant į tai, teiginys, kad Santai daugiau nei 1700 metų, abejotinas (faktas, kad tikrasis Santa seniai miręs, gali būti nuo mūsų slepiamas, reguliariai pakeičiant vis nauju. Tai galėtų paaiškinti, kodėl jis kasmet atrodo truputį vis kitaip).

Santos veikla sukelia papildomus rizikos veiksnius. Viršsvoris ir miniatiūrinės rogės pasmerkia jį ilgiems nejudriems skrydžiams, kas neišvengiamai sukelia giliųjų venų trombozę ir plaučių emboliją. Sunkūs maišai su dovanomis didina ir taip dėl nutukimo nemenką sąnarių ligų riziką.

Yra ir gan specifinė problema: Santa tikriausiai serga kapšelio vėžiu. Dar XVIII amžiuje gydytojas Percivall Pott atkreipė dėmesį, kad šis gan retas susirgimas daug dažniau pasitaiko tiems, kas užsiima, ar kada nors ilgą laiką užsiėmė kaminų valymu – tuo metu tai buvo berniukų kaminkrėčių verslas – jie į valomus kaminus sulįsdavo patys. Ilgainiui ši prielaida buvo patvirtinta – suodžiuose esantys kancerogenai gerokai padidindavo plokščialąstelinio kapšelio vėžio išsivystymo riziką. Uždraudus išnaudoti vaikus kaminkrėčius, šio susirgimo dažnį pavyko gerokai sumažinti. Ir tik Santa, ignoruodamas epidemiologijos pasiekimus ir sveiką protą, ir toliau į namus patenka tik per krosnių kaminus, atnešdamas iš jų neįtikėtinai daug kancerogenų.

Nerimą kelia ir vaikų numylėtinio psichinė būsena. Nutukimas siejamas su miego apnėja, kuri gali sukelti demencijai būdingus kognityvinius sutrikimus. Situacijos negerina ir naktinis darbas – įrodyta, kad jis siejamas su didesne Alzheimerio ligos rizika. O chroniškas vidinio laikrodžio sutrikdymas, kurį sukelia būtinybė dirbti skirtingose laiko juostose, sukelia atminties ir naujos informacijos suvokimo problemas, daro įtaką emocinei būsenai ir gebėjimui kritiškai mąstyti. Dėl tokių sutrikimų Santa gal ir nėra aršus ir socialiai pavojingas, bet verčia susimąstyti – ar tikrai norite tokį tipą leisti artyn prie savo vaikų.

Santa kelia ir dar vieną rimtą, nors daugelio iki galo ir nesuvokiamą, grėsmę. Tyrimai rodo, kad jis – labiausiai vaikų atpažįstamas personažas, kurį jie priima išskirtinai teigiamai. Nieko keisto, kad jis tampa elgesio modeliu – sektinu pavyzdžiu, nesąmoningai vaikams formuojančiu pavojingus elgesio, konkrečiai – maitinimosi – modelius. Parodyta, kad šalyse, kuriose Santa labiau atpažįstamas, vaikų nutukimas paplitęs labiau. O paplitusi tradicija Santa Klausui palikti taurelę brendžio (ar Seneliui Šalčiui įpilti, kad „kelelis nedulkėtų“ prieš grįžtant į roges) vaikams gali išugdyti klaidingą įsivaizdavimą, kad tėvai skatina vairavimą apgirtus nuo alkoholio, ir suformuoti pakantumą ar polinkį tokiam elgesiui.

Tačiau didžiausias pavojus – elnių platinamos zoonozinės infekcijos. Tikriausiai atkreipėte dėmesį į tą keistą „Ho ho ho“? Jis gali būti širdies kraujagyslių problemų sukeliamo dusulio ženklas, tačiau negalima atmesti galimybės, kad tai – simptomas pavojingo plaučių pažeidimo, sukelto Mycobacterium bovis. Mūsų laikais ši tuberkuliozės atmaina žmonėms pasitaiko gan retai, dauguma aprašytų atvejų susijusi su patogeninio mikroorganizmo perdavimu nuo laukinių gyvūnų – elnių, briedžių, bizonų. Elniai yra ir bruceliozės, hepatito E, Laimo ligos, babeziozės, erlichiozės (ilgas apdaras ir barzda puikiai paslepia kraujosrūvinį bėrimą), chlamidiozės, liambliozės, kampilobateriozės, leptospirozės, salmoneliozės, kriptosporidiozės ir Q karštinės šaltinis. Be to, Santa Klausas gali būti ir pernešėju, žaibiškai platinančiu praktiškai bet kokią infekciją, – pavyzdžiui, naują pavojingą viruso štamą, – ir taip tapti žaibiškos globalios pandemijos šaltiniu. Deja, nei Pasaulio sveikatos organizacija, nei Ligų kontrolės ir prevencijos centrai, nei Sveiktos apsaugos ministerija profilaktinio tokios grėsmės užkardymo scenarijaus neturi.

Gerai pagalvokite, ar dovana po eglute verta aukščiau išvardintų pavojų, ir kaip sveikas gyvenimo būdas dera su pasirengimu įleisti tokią grėmč į savo namu.

Saugokite save ateinančiais Naujaisiais metais!


* Autorius šioje apžvalgoje deda lygybės ženklą tarp Santa Kalsuo ir Senio Šalčio – jų problemos iš esmės tos pačios. Tačiau Senis Šlatis rizikuoja dar labiau dėl piktnaudžiavimo alkoholiu. Šio klausimo detalus išnagrinėjimas dar laukia savo tyrėjų.
** Gyvenimas rodo, kad ir tarp paikiausio teksto skaitytojų stebuklingai gali rastis suvokiančių jį kuo rimčiausiai. Tad, dėl viso pikto raginu nespęsti Santa Klausams spąstų ir Senių Šalčių dezinfektantais nelaistyti. Kai kurios gyvenimo sferos kuo puikiausiai verčiasi be medicinos. Galima ją pamiršti bent kelioms dienoms ir tiesiog pasimėgauti šventėmis.

(6)
(6)
(0)

Komentarai ()