Šis maisto produktas širdies priepuolio tikimybę sumažina net iki 40 proc.  ()

Šis produktas galbūt ir nėra priimtas kiekvieno skoniui, bet jį valgyti, pasirodo, be galo naudinga jūsų širdžiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai teigia, kad valgydami aitriąją papriką keturis kartus per savaitę galite gerokai sumažinti tikimybę mirti nuo širdies priepuolio.

Tyrėjai 8 metus stebėjo beveik 23 tūkst. savanorių, nuolat apklausdami juos apie jų mitybą.

Paaiškėjo, kad suaugusieji, kurie dažnai valgė aitriąją papriką, kaip manoma, bent keturiskart per savaitę, buvo mažiau linkę mirti anksčiau laiko. O rizika mirti nuo širdies priepuolio, kaip parodė Italijos akademikų tyrimas, sumažėjo net 40 proc.

Tyrėjai pastebėjo, kad aitrioji paprika buvo naudinga net ir tų tirtųjų širdies sveikatai, kurių mityba šiaip jau nelaikyta sveika.

Manoma, kad taip yra dėl kapacino – priešuždegiminės sudėtinės aitriosios paprikos dalies ir to, kas sukelia deginantį pojūtį burnoje.

Tačiau Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed (IRCCS) Pocilyje, Italijoje, tyrėjai neįrodė, kad aitrioji paprika padėjo širdžiai.

Visi tirtieji gyveno Italijos Molizės regione, kur vyrauja Viduržemio jūros regiono dieta, laikoma sveikiausia pasaulyje.

Tirtieji pranešdavo, kaip dažnai jie valgydavo maistą, kuriame buvo aitriųjų paprikų, nurodydami, ar tai darė kartais, ar dažnai, ar labai dažnai.

Kiekvieno žmogaus dieta buvo vertinama skalėje nuo nulio iki devynių, priklausomai nuo to, kaip tvirtai jie laikėsi Viduržemio jūros regiono dietos. Tokia mityba yra praturtinta daržovėmis, vaisiais, riešutais, žuvimi, ankštinėmis kultūromis ir tokiais riebalais, kaip alyvuogių aliejus. Raudona mėsa, paisant šios dietos, vartojama dažnai, o pieno produktai ir kiaušiniai – ribotai.

Aitriųjų paprikų mėgėjai dažniausiai paisė Viduržemio jūros regiono mitybos, dažniausiai valgydami vaisius ir daržoves, paprastai keptas, patiektas su žuvies patiekalais ar makaronais.

Vidutiniškai per 8 metus trukusį tyrimą 1 tūkst. 236 stebėti žmonės mirė. Trečdalis jų mirė nuo vėžio, panašiai tiek pat – nuo širdies ligų.

Kad nuolat vartojo aitriąją papriką teigė 24 proc. tirtųjų. O trečdalis pranešė, kad niekada nevalgydavo šio vaisiaus.

Tarp tų, kurie valgydavo aitriąją papriką keturiskart per savaitę, mirčių tirtuoju laikotarpiu buvo 23 proc. mažiau.

Aitriųjų paprikų valgytojų mirtingumas nuo širdies priepuolio ar infarkto buvo atitinkamai 40 ir 34 proc. mažesnis.

Mirtingumas nuo vėžio aitriosios paprikos mėgėjų grupėje buvo tik 10 proc. mažesnis, taigi, poveikis nebuvo ryškus.

Šie atradimai, kurie buvo tik apžvalginiai, paskelbti žurnale „Journal of the American College of Cardiology“.

Pagrindinė tyrimo autorė Marialaura Bonaccio komentavo: „Įdomus faktas yra ta, kad apsauga nuo mirtingumo rizikos nepriklausė nuo dietos, kurios laikėsi žmonės, tipo.

Kitaip tariant, kas nors galėjo laikytis sveikos Viduržemio jūros regiono dietos, kas nors kitas – mažiau sveikos, bet visiems jiems aitrioji paprika turėjo apsauginį poveikį.

Tyrimo bendraautorė Licia Iacoviello sakė: „Aitrioji paprika yra svarbiausiais mūsų maisto kultūros komponentas. Mes matome ją kabančią italų balkonuose ir net pavaizduotą papuošaluose.

Šimtmečius naudingos savybės sietinos su jų vartojimu, bet dažniausiai jos buvo nepagrįstos moksliškai, buvo remtasi tradicijomis ar net magija.

Dabar tyrimu suteikiamas tikslus ir moksliškas įrodymas“.

Ji pridūrė: „Žinome, kad įvairūs augalai, turintys kapacino, gali turėti apsauginį poveikį mūsų sveikatai“.

Tyrėjų komanda sakė, kad reikia daugiau tyrimų, siekiant suprasti, kaip aitriosios paprikos vartojimas gali veikti mūsų sveikatą.

Iškelta hipotezė, kad šio vaisiaus vartotojai gali būti lieknesni, žinant faktą, jog aštrus maistas gali padėti numesti svorio. Bet ji atmesta, nes tyrime dalyvavę aitriosios paprikos mėgėjai greičiau kaip tik buvo nutukę, turėjo diabetą ir aukštą cholesterolį.

Dabar žinoma, kad kapacinas yra aktyvi aitriosios paprikos sudedamoji dalis, turinti daug fitochemikalų ir gerai žinomų antioksidacinių savybių.

Tie, kurie valgė aitriąją papriką taip pat, kaip parodė tyrimas, labiau buvo linkę valgyti česnaką, petražoles ir juoduosius pipirus.

Parengta pagal „Daily Mail“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(6)
(5)

Komentarai ()