Prieš daugiau nei 40 metų surastas paslaptingas begalvis kūnas tik dabar atskleidžia savo paslaptis  ()

Po keturių dešimtmečių begalvis kūnas, rastas dulkėtoje oloje Aidaho valstijoje (JAV) atskleidžia savo paslaptis. Vis dėlto, šią keistą istoriją, apimančią žmogžudystę, asmenis už įstatymo ribų ir pabėgimą iš kalėjimo dar vis gaubia nemažai neaiškumų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai patvirtino, kad begalvis kūnas kadaise priklausė Josephui Henry Lovelessui – kontrabandininkui, kuris 1916 m. mirė netrukus po to, kai pabėgo iš kalėjimo, kur kalėjo dėl to, kad savo antrąją žmoną užkapojo kirviu.

Paskutiniąją praėjusių metų dieną kalbėdama spaudos konferencijoje, tyrėjų komanda paskelbė, kad jie išsprendė šimtmečio senumo bylą, bet perspėjo, kad tai, kaip nusikaltėlio begalvis kūnas atsidarė oloje, iki šiol neaišku. Nepaisant to, jiems pavyko surasti 87 metų amžiaus J.H. Lovelesso anūką – ir jam papasakoti patrakusią jo senelio istoriją.

Paslaptis pirmą kartą išaiškėjo 1979 m. rugpjūčio 26 d., kai šeima, ieškanti senovinių strėlių antgalių Buffalo oloje (Nevada, JAV) atrado begalvį lavoną, suvyniotą į maišą. 1991 m. mergaitė, tyrinėjanti tą pačią urvų sistemą, aptiko ranką – kas lėmė dar daugiau galūnių, suvyniotų į maišinį audinį, suradimą.

Palaikai buvo perduoti antropologams iš Aidaho valstijos universiteto ir Smithsonian instituto, o taip pat FTB tyrėjams. Ir nors tuometiniai tyrėjams pavyko padaryti išvadą, kad kūnas priklausė vyrui, kuriam mirties metu buvo maždaug 40 metų ir kuris turėjo rausvai rudus plaukus, didesnės pažangos identifikavime pasiekti nepavyko.

Ir štai 2019 prie bylos prisijungė pelno nesiekiantis projektas „DNA Doe Project“, kuris genetiką pasitelkia tam, kad padėtų identifikuoti nežinomų asmenų tapatybes (JAV neidentifikuoti kūnai simboliškai žymimi John Doe arba Jane Doe).

Naudodamiesi DNR, gauta iš vyro kaulų, projekto tyrėjai sugebėjo atrasti aukos anūką ir šimtus giminaičių (juk šimtai pirmos eilės pusbrolių gali būti kilę iš vienui vienintelio senelio). Dirbti su XX amžiaus pradžios nusikaltėliais – kurie turėjo daugybę slapyvardžių, daug žmonų ir nedaug įrašų dokumentuose – nėra lengva užduotis, tačiau atliekant tolesnį tiriamąjį darbą, iš daugybės galimų kandidatų pavyko išskirti Josephą Henry Lovelessą. Viena pagrindinių užuominų buvo ta, kad oficiali J.H.Lovelesso kapavietė buvo tuščia ir be datos – tarsi jis būtų be jokių pėdsakų pradingęs.

Toliau besigilinant į senus naujienų reportažus ir istorinius įrašus, paaiškėjo, kad J.H. Lovelessas gimė 1870 m. gruodžio 3 d., Jutos valstijoje. Per visą savo nusikaltėlio karjerą jis pakeitė nemažai slapyvardžių, įskaitant Walterį Cairnsą ir Charlesą Smithą. 1905 m. jis antrą kartą vedė, o 1914 m. buvo sulaikytas dėl alkoholio kontrabandos. Po dvejų metų vyrui pavyko pabėgti iš kalėjimo, ir vos po poros mėnesių buvimo laisvėje jis nužudė savo žmoną.

Antrą kartą kalėdamas, 1916 m. jis vėl pabėgo – perpjaudamas kalėjimo grotas įrankiu, kurį slėpė batuose. Tolesnė įvykių eiga lieka gana mįslinga, bet netrukus po antrojo pabėgimo jis buvo kažkaip nužudytas, jam buvo nukirsta galva, ir kūnas pateko į Buffalo urvų sistemą. Byla iki šiol išlieka nebaigta.

„Tai sujaukė visų protus, – „Associated Press“ sakė teismo genetikos ekspertė Lee Bingham Redgrave, bendradarbiaujanti su „DNA Doe Project“. – Tačiau įdomiausia tai, kad paskutiniajame plakate, skelbiančiame apie vyro paiešką, jis apibūdinamas kaip dėvintis būtent tuos pačius drabužius, su kuriuose jis buvo rastas – todėl galime manyti, kad jo mirties metai greičiausiai yra 1916.“

Parengta pagal „IFL Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(9)
(11)

Komentarai ()