„Tai tikra revoliucija biotechnologijų srityje“: technologija, kuri gali kardinaliai pakeisti mūsų gyvenimus ir galbūt bus pirmas Nobelis Lietuvai (Video)  ()

„Revoliucija biotechnologijų srityje“ – tokiomis ir panašiomis antraštėmis buvo pasitiktas CRISPR Cas9 genų inžinerijos sistemos, paprasčiau vadinamos „genų žirklėmis“, atradimas. Pasirodo, skambūs žodžiai nėra iš piršto laužti – ši technologija turi potencialo kardinaliai pakeisti mūsų gyvenimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mokslo sriubos“ tinklalaidėje apsilankęs mokslininkas Giedrius Gasiūnas dirba profesoriaus Virginijaus Šikšnio mokslinėje grupėje, atradusioje „genų žirkles“. Svečias pasakojo, kad šis atradimas buvo kiek netikėtas, nes tyrimų grupė koncentravosi visai į kitą problemą ir tik vėliau suprato jų kuriamos technologijos tikrąjį potencialą. Mokslininkas pabrėžė, kad atrasta genų inžinerijos technologija, kitaip negu iki šiol egzistavusios, leidžia tiksliai perkirpti DNR grandinę ir atlikti norimus pakeitimus.

CRISPR genų inžinerijos technologija galėtų būti plačiai taikoma daugelyje sričių: mokslo tyrimuose, medicinoje, agrokultūroje ir kt. Pavyzdžiui, „genų žirklėmis“ būtų galima iškirpti genetinių sutrikimų kodą iš DNR grandinės.

G. Gasiūnas neslėpė, kad už šį atradimą tikrai turėtų būti skiriama Nobelio premija, tačiau kurie mokslininkai yra jos verčiausi, turės įvertinti premijas teikianti komisija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslo sriuba
Mokslo sriuba
(29)
(2)
(27)

Komentarai ()

Susijusios žymos: