Pasirodo, Marso atmosfera persotinta vandeniu - kaip tai gali būti?  (3)

Kadaise Marse buvo daug vandens; vėliau jis išgaravo arba sustingo į ledą. Šiandieniniai vandens likučiai ir toliau po truputį garuoja. Pakilę aukštai virš planetos paviršiaus, vandens garai disocijuoja į deguonį bei vandenilį; Marso gravitacija neišlaiko vandenilio atomų, tad šios dujos greitai pabėga į kosmosą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame tyrime išnagrinėta, kiek vandens yra viršutiniuose Marso atmosferos sluoksniuose.

Orbitiniu zondu ExoMars buvo atlikti Saulės stebėjimai pro planetos atmosferą – tokiu būdu galima labai tiksliai nustatyti pastarosios cheminę sudėtį.

Stebėjimų metu Marso pietų pusrutulyje buvo pavasaris ir vasara. Paaiškėjo, kad šiame pusrutulyje, 80 km ir didesniame aukštyje, vandens gausa dažnai viršija 100 dalelių milijone, arba 0,01%. Nors tai atrodo nedidelis kiekis, jis yra bent kelis kartus didesnis, nei prisotinimo tankis. Kitaip tariant, viršutinė Marso atmosfera yra persotinta vandens garais.

Įprastai modeliuojant Marso atmosferą daroma prielaida, kad vandens garų tankis neviršija įsisotinimo vertės, taigi šiuos modelius reikės pataisyti. O Marso vanduo, pasirodo, palieka planetą sparčiau, nei galvota.

Tyrimo rezultatai publikuojami Science.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(36)
(0)
(36)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: