Neįtikėtina ir pamokanti istorija: kaip dantyje įstrigęs spragintas kukurūzas sveikam vyrui vos nesibaigė laidotuvėmis ir negrįžtamai pakenkė širdžiai  ()

Praeitais metais dantyje įstrigusi spraginto kukurūzo atplaiša 41 metų britui vos nekainavo gyvybės – kilus smarkiai širdies infekcijai, teko atlikti ne vieną sudėtingą operaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo sciencealert.com, vyrą gydę medikai sako, kad įvairiais būdais (dantų krapštuku, smailiu pieštuku, gabalėliu vielos ir nagu) bandydamas iš danties ištraukti erzinusį svetimkūnį, ugniagesys Adamas Martinas pasigavo infekciją, galiausiai negrįžtamai pažeidusią širdies vožtuvus.

Dabar, atlikus dvi itin sudėtingas operacijas, A. Martinas pagaliau sveiksta, o jo širdis turi naują vožtuvą. Britas ir jo žmona sako norintys, kad jų istorija taptų pamoka kitiems. Visi esame pilna burna kimšę spragintus kukurūzus. Visiems yra tekę patirti diskomfortą, kai tarp dviejų krūminių dantų įstringa jų atplaišų. Prasideda intensyvus dantų valymas, skalavimas ir krapštymas.

Deja, tokiu būdu labai lengva pažeisti vieną ar kitą kapiliarą. Dantenos – labai jautrios, jose gausu kraujagyslių, kurias pažeidus patogenams labai paprasta patekti į organizmą.

Svarbu nepamiršti, kad net ir sveikiausio žmogaus burnoje gyvena per 700 skirtingų bakterijų rūšių, apie daugumą kurių mes žinome labai nedaug. Tereikia paprastu nagu neatsargiai pažeisti burnos gleivinės kraujagyslę, ir galima sulaukti rimtos bėdos.

Dauguma mikroskopinių organizmų, kuriems pasiseka įveikti išorines apsaugos sistemas, susiduria su imuninės sistemos atsaku. Tik tie, kuriems pavyksta pergudrauti baltuosius kūno kūnelius, patenka į kraujotakos sistemą.

Širdies raukšlės ir vingiai – ideali vieta atkeliavusioms bakterijoms įsikurti ir kurti šeimą, tad galiausiai žmogus suserga endokarditu. Jeigu liga skubiai neimama gydyti antibiotikais, infekcija per labai trumpą laiką negrįžtamai pažeidžia širdies raumenį ir vožtuvų audinį.

Iš kiekvieno 100 tūkst. žmonių nuo 2 iki 8 asmenų suserga vienokia ar kitokia širdies infekcija. Tokiais atvejais mirtingumas siekia nuo 10 iki 30 proc.

A. Martinas buvo vienas iš tų laimingųjų, kurie išgyveno. Istorija galėjo baigtis labai liūdnai, tačiau laimei vyras, pajutęs silpnumą, smarkius galvos skausmus ir naktį ištinkančius prakaitavimo priepuolius, kreipėsi į šeimos gydytoją.

„Medikai man tiesiai šviesiai pasakė, kad, jeigu laiku nebūčiau kreipęsis į specialistus, per tris dienas galėjau mirti“, – žurnalistams teigia vyras.

Ugniagesio šeimos gydytojas išgirdo paciento širdies ūžesį ir nurodė atlikti kraujo tyrimus, parodžiusius infekciją. Vyrui nedelsiant prirašyta vaistų. Neilgai trukus vyras ant kojos piršto pastebėjo skausmingą rožinę dėmelę. Visi šie pavieniai simptomai gydytojams pasufleravo, kad paciento širdies būklė pavojingai sunki. Nepraėjus ir dviem savaitėms po pirmojo apsilankymo pas gydytoją A. Martinas sugrįžo į polikliniką.

„Mano širdis jau nebedirbo taip, kaip turėtų. Buvau palūžęs. Infekcija suėdė širdies vožtuvus“, – žurnalistams pasakojo vyras.

Infekcija buvo per stipri, kad ją būtų galima įveikti antibiotikais, tad jaunam vyrui teko ryžtis net dviem operacijoms, kurių metu pakeistas pažeistas aortos vožtuvas ir atliktos kitos būtinosios procedūros.

Dabar A. Martino žmona turi patarimų visiems spragintų kukurūzų gerbėjams: „Jeigu tik pajutote, kad skauda dantį, kraujuoja dantenos, jos patinusios, būtina skubiai kreiptis į medikus. Taip pat neverta ranka numoti ir į gripą primenančius simptomus. Jeigu Adamo infekciją būtume pradėję gydyti anksčiau, būtų pakakę antibiotikų. Jūsų dantenos – bakterijų autostrada į jūsų širdį“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(13)
(6)
(7)

Komentarai ()