„SpaceX“ ką tik atvertė naują kelionių į kosmosą puslapį: atliko nuostabiai sėkmingą paskutinį „Crew Dragon“ bandymą – „Falcon 9“ raketos sprogimas, greitas „Crew Dragon“ pabėgimas ir elegantiškas nusileidimas (eksperimento Video)  (5)

Šis testavimas „SpaceX“ kompanijai buvo ypatingai svarbus. Tai paskutinis etapas, kuris ir turėjo nulemti ar NASA patikės privačiai kompanijai į kosmosą gabenti astronautus. Ir Elonas Muskas tikriausiai jau netveria savame kailyje iš džiaugsmo. Galima drąsiai sakyti, kad bandymas buvo tobulas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-01-19 „SpaceX“ ką tik atvertė naują kelionių į kosmosą puslapį: atliko nuostabiai sėkmingą paskutinį „Crew Dragon“ bandymą – „Falcon 9“ raketos sprogimas, greitas „Crew Dragon“ pabėgimas ir elegantiškas nusileidimas (eksperimento Video)  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiandien, sausio 19 d., NASA ir „SpaceX“ išbandė „Crew Dragon“ saugos sistemą.

Šiuo bandymu buvo siekiama įsitikinti ar astronautai liktų sveiki, jei nešančią „Falcon 9“ raketą ištiktų katastrofa.

Ir „SpaceX“ šio bandymo metu – netrukus paleidimo – specialiai iš rikiuotės išvedė „Falcon 9“ raketą.

Pagal „skrydžio nutraukimo“ scenarijų, praėjus 84 sekundėms po pakilimo, „Falcon 9“ raketos varikliai išsijungė. Tuo metu raketa ir jos nešama „Crew Dragon“ kapsulė buvo maždaug 20 kilometrų aukštyje.

Tada „Crew Dragon“ automatiškai įjungė savo 8 „SuperDraco“ variklius, skirtus avariniam atsiskyrimui nuo „Falcon 9“ raketos-nešėjos.

Viskas vyko kuo puikiausiai ir šie „SuperDraco“ varikliai stūmė „Crew Dragon“ kapsulę nuo „Falcon 9“ raketos, kuri ore sprogo ir taip sunaikino visą likusį raketinį kurą.

Na, o „Crew Dragon“ kapsulė leidosi į Atlanto vandenyną ir iš pradžių buvo išskleisti pirmieji du parašiutai, o esant 2 km aukštyje virš jūros lygio, buvo išskleisti ir pagrindiniai 4 parašiutai – atnaujinti „Mark 3“.

Praėjus maždaug 9 minutėms nuo raketos paleidimo, „Crew Dragon“ kapsulė nusileido Atlanto vandenyne ir prie jos iškart nuplaukė gelbėtojai. Misija buvo ypatingai sėkminga ir kiekvieną pavykusį etapą griausmingais plojimais ir šūksniais palydėjo „SpaceX“ komanda.

Pats raketos paleidimas prasideda nuo 17:48 min., tačiau ir iki tol pateikiama labai daug įdomios informacijos:

Šįkart „Crew Dragon“ kapsulėje nebuvo nei vieno tikro astronauto. Išskyrus du bandomuosius manekenus su gausybe jutiklių, skirtų išmatuoti apkrovoms, kurias patirs realūs astronautai.

„Mes norime praktikuotis, praktikuotis, praktikuotis“, - šį penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė „SpaceX“ įgulų misijų valdymo direktorius Benji Reed. „Testuojame, kaip skrendame, ir norime praktikuotis, kaip skrendame.“

Akivaizdu, jog „SpaceX“ į šią „Crew Dragon“ programą žiūri labai rimtai. Beje, „Crew Dragon“ pabėgimo nuo sugedusios „Falcon 9“ raketos sistema jau buvo išbandyta ir anksčiau, tačiau tąkart viskas vyko ant žemės. Todėl buvo labai svarbu viską išbandyti maksimaliai realiomis sąlygomis.

Ir pasibaigus šiam paskutiniam bandymų etapui, dabar galime tikėtis, kad kituose „Crew Dragon“ kapsulės skrydžiuose jau matysime realius žmones. Atėjo nuostabus laikas NASA ir „SpaceX“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(107)
(2)
(105)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: