„Aš į Marsą nuskraidinsiu milijoną žmonių“ – Elonas Muskas atskleidė naujų detalių apie „SpaceX“ mega Marso koloniją

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

NekenciuReklamos 2020-01-21 21:17
O dabar bek ir issiversk is tos pacios Wiki istrauka: Biosphere 2 was only used twice for its original intended purposes as a closed-system experiment: once from 1991 to 1993, and the second time from March to September 1994. Both attempts, though heavily publicized, ran into problems including low amounts of food and oxygen, die-offs of many animals and plants included in the experiment (though this was anticipated since the project used a strategy of deliberately "species-packing" anticipating losses as the biomes developed), group dynamic tensions among the resident crew, outside politics and a power struggle over management and direction of the project.
NekenciuReklamos 2020-01-21 21:27
Tu kaip kristupas kolumbas, su mastymu atrasti naujas zemes, jas "yvaldyti", kaip zinom istoriskai, indenu abiejuose zemynuose praktiskai nebeliko (nes buvo isskersti kaip gyvuliai), o sifilis - tvarkingai parveztas is tokio tipo kelioniu atgal y Europa... Ar esi girdejes apie atsakinga planavima? Toks jausmas, kad ne. Nes technologijos kurios butu pritaikytos saules sistemos planetu "uzkariavimui", galima isvystyti ir Zemeje ar zemes orbitoje arba blogiausiu atveju Menulyje, arba netgi pora kilometru po vandeniu toje pacioje Zemeje.
devyniaragis 2020-01-21 23:12
Mano žiniomis, aukštikalnių gyventojai yra prisitaikę prie žemesnio slėgio sąlygų, kas savo ruožtų reiškia ir mažesnį dujų kiekį tame pačiame tūryje ir kitokias termoizoliacines ir garavimo/kondensacijos charakteristikas, o ne prie žemesnės gravitacijos. Taip pat ir su virimu – svarbu temperatūra ir slėgis, o ne gravitacijos vektorius. Jei turi kokios informacijos apie pvz. hemoglobino adaptacijas susijusias su gravitacijos vektoriumi būtų be galo įdomu paskaityti. Bet praktiškai paprasti žmonės kasdien skraido keleiviniais reisais aukščiau nei Himalajų viršukalnės po kelias ar net kelioliką valandų be jokios aklimatizacijos ir nemato problemų, apart tų kurios kyla dėl to, kad kruiziniame aukštyje salone dažnai palaikomas slėgis būdingas 1800–2400 m aukščiui, o ne jūros lygiui. Kosminėje stotyje galima tyrinėti mikrogravitacijos poveikį ir gana aišku, kad žmonėms jis kelia daug problemų, o Žemėje sumontuotose centrifugose galima tyrinėti didesnės nei 1G gravitacijos sąlygas, tačiau norint tyrinėti ilgalaikį mažos gravitacijos (pvz. 0,4G) poveikį žmones reikėtų apgyvendint ant mažesnę paviršiaus gravitaciją turinčio dangaus kūno, arba centrifugose ant tokio kūno ar orbitoje, o tokių galimybių žmonija lyg šiol neturėjo, taigi ir tyrimų neatliko. Galima tik pridėti, kad norint panašios gravitacijos įvairiame kūno aukštyje centrifugos turėtų būti gana didelės (šimtų metrų, o dar geriau – kilometrų skersmens).
NekenciuReklamos 2020-01-21 23:51
lektuvuose skrydzio metu, palaikoma apie 12-11psi. (kai lauke buna apie 3-4 psi) Juros lygyje buna 14.7psi. Todel jokiu problemu ir neturim kai skraidom lektuvu. Sherpai, kurie gyvena aukstikalnese turi genetines mutacijas, kurios ygalina lasteliu mitochondrijas daug efektyviau pasisavinti deguony. Be to ju kraujo apykaita neleteja kai kyla y ektremaliai aukstas vietas. Zdz, savotiski supermenai. Del gravitacijos ir kitu faktoriu ytakos zmogaus kunui, paziek gal rasi ka ydomaus (pats visko neskaiciau, nes nesu dar tiek pasisventei kelionei y Marsa, kaip ne kurie sitam forume ): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5539130/ https://www.researchgate.net/publicatio ... on_of_Mars
conjurer 2020-01-22 01:14
Čia vienintelė vieta kur su tavim sutinku, jis neapžios. 1000 žmonių gal, per 50 ateinačių mėtų, bet 1000000 niekaip.
HardAxe 2020-01-22 09:55
AAA Kalnuose visa problema ne su traukos jėga, o su slėgiu ir deguonies kiekiu. Skrendant lėktuvu juk esi "žemesnės traukos" zonoj, bet slėgis palaikomas kaip 2.5km ir visiem viskas ok. Tik atsihermetizuoja lėktuvas - visiem deguonies kaukės ir privaloma per kelias minutes nusileisti. Apakimas - UV spinduliai. Puikiai padeda saulės akiniai. Na marse - į pliką saulę pažiūrėti niekam neteks. Galbūt - niekada. Skafandras arba langas bus visą laiką. 6km lieka ~pusė slėgio, tai yra riba kurioj žmonės gal dar išgyventų. Bent jau kai kurie, su aklimatizacija. Bet mum mirtingiesiem nuo jūros tokiam aukštyje organizmas gali ir neprisitaikyti. Negyja žaizdos ir tt.t. ---- manau marse jei kas ir augs - tik šiltnamio viduje. Jokio ūkio lauke. Skinti su skafandru gal ir nesunku, bet temperatūra ir slėgis padarys savo. Atsineši pripučiamą šiltnamį, papompuosi iki 100 marso atmosferų ir galėsi sau ūkininikauti. Priešingai nei filme marsietis - vėjas netrukdys, su tokia atmosfera nelabai kokią galią įgys. Tuo pačių ir jokių vėjo generatorių ar sraigtasparnių/lėktuvų. Na šitie gal kažkiek veiks su baisingom sąnaudom, nes trauka mažesnė.
conjurer 2020-01-22 12:25
Kodėl, nasa planuoja sraigtasparnį-droną. Taip kaip ir įmanoma, tik sparnai turi būti didesnio ploto. Tiesiog nepraktiška žmonių transportavimui.
AAA000 2020-01-22 12:39
as kalbu apie genetinius pokycius. kad ten kartu dalyvauja slegis, temperaturos skirtumai ir atmosferos tankumas - cia tiesiog faktoriu visuma. kas liecia lektuvus - pvz niekas negimdo lektuvuose - o aukstikalniu gyventojai ten gyvena ir susiduria su kraujo nekresejimu, deguonies trukumu ir panasiom problemom, ir jau yra mutave. net kraujo grupes specifines yra pas juos. ten net kaulu skeleto pokyciai irgi kiek girdejau yra. taip pat skysciu kaupimasis kitaip vyksta. cia del mazesnes gravitacijos itakos. keiciant tik slegi/temperatura/atmosferos sudeti poveikio rinkinys skiriasi. tada problemos labiau tik kaip pas narus buna. centrifugomis dare bandymus. bet tyre is esmes perkrovas. ir galimybiu buvo ir yra. noro kazkodel truksta o tai persa isvada , kad suda mala ir tiek, isisavina tik formaliai lesas... visi pozymiai pabuvus kosminej stoty ilgiau -rekte rekia - kad gravitacija - problema NR1. ekspermentiniu tyrimu - principe nulis... arba tai yra kazkaip isspresta - ir mes to tiesiog nezinom - arba suda mala, ir niekas ten nieko rimtai nedaro tik tokias isvadas galima daryt.
NekenciuReklamos 2020-01-22 12:50
paskaitykit sitoky straipsniuka ir mazdaug susigaudysit kas prie ko: https://www.forbes.com/sites/quora/2016 ... 531ad76e28 p.s. bulves as galiu auginti ir savo kaime, su nepamatuojamai didesniu komfortu nei Marse
NekenciuReklamos 2020-01-22 12:56
https://www.youtube.com/watch?v=VdRqSSYu4K8
HardAxe 2020-01-22 15:03
Taip planuoja siųsti. Bet mažai tikėtina, kad apsigyvenus marse bus galima skraidyti aplink bazę ar gabenti krovinius sraigtasparniais. Bet planetoje su 0.01ATM slėgiu ir 0.4g sunkio jėga mano manymu įsikurti ir palaikyti sveikatą (mano manymu) yra nepalyginamai lengviau, nei surorbitinėje stotyje, vakuume su 0g. Vis dar reikėtų skafandrų, bet marse yra "apačia" ir "viršus", įmanoma sportuoti, galima prisipompuoti pastatus atmosferos dujų, nufiltravus dalį dioksido išeitų beveik nitrox`as. Tik ar yra naudos ten vežti daugiau nei dabar turim antarktidoj. Apart mokslinės brigados kaži ar bus daug naudos tįsti žmones į uždaras patalpas. Ir šiaip šiai dienai vienas didžiausių stabdžių visi tie saugumo protokolai ir t.t. Šaltojo karo metu buvo daug daugiau savanorių tiesiog bandyti, gyvybės kaina. Dabar net skaičiavimai ta linkme nebediskutuojami.
AAA000 2020-01-22 21:19
pagal mane kaip tik viskas atvirksciai. kosmine stoti islaikyt zenkliai paprasciau. gali iskart priskrist su labai mazai resursu. i Marsa reikia nusileist. o paskui vel pakilt. kas yra sudetinga ir bangu. antras dalykas - jei paaiskes kad gravitacijos trukumas sukelia katastrofiskas pasekmes (o cia labai panasu kad taip ir yra) - nu tai primesk - reikia konstruot centrifuga. Marse ja sukonstruot normaliai veikiancia beveik neimanoma. plius reikes labai daug energijos. kai kosmose gali be problemu surinkit stoti ir isukt. ir palaikymui stoties iscentrinio sukimosi faktiskai nereikes papildomos energijos - nes vakumas. nera trinties i atmosfera ar ten guoliu byrejimo del pjovimosi su Marso gravitacija nebus. ir bus tau tas virsus" su "apacia". radiacija Marse vistiek didele... tai reikes irgi sprest problema. tik cia stoty aktualiau. man pvz idomu kodel nebando kurt magnetinio lauko aplink dirbtinius palydovus, gal pvz nukreips kazkiek. ar koki skyda i saules puse per atstuma palaikyt - kad saules veja apribot. vienintele stociu problema - vakumas isoreje... gana lengvai sprendziama. ziurek cia kaip nori - tas Marsas isvis beprasmiskas kaip gyvenama zmoniu kolonija... tiesiog didesnis Menulis...
HardAxe 2020-01-23 09:11
kosmoso stotį konstravo realistai. Jiem nėra reikalo į orbitą pakelti milijono žmonių. Yra reikalingas kiekis mokslininkų, daryti eksperimentus 0g sąlygom ir to užtenka.