Kur auga didžiausias medis Lietuvoje ir koks jo aukštis? Daug aukštesnis už bet kokią eglę ar pušį  ()

Aukščiausias Lietuvos medis yra ne eglė ir ne pušis, kaip galbūt galėtumėte pagalvoti. Tai daug retesnis Lietuvos miškų medis – maumedis. Degsnės maumedyne Prienų rajone, Naujosios Ūtos girininkijoje augantis maumedis yra net 49 metrų aukščio. Jo amžius – apie 150 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiksli aukščiausio Lietuvos medžio rūšis – europinis maumedis, Larix decidua. Medžio aukštis iki žalių šakų siekia 29 metrus, o kamieno apimtis 1,3 m aukštyje – 1,86 metrus. Vidutinis lajos skersmuo – 4 metrai.

Maumedynas, kuriame auga aukščiausias Lietuvos medis, užveistas dar XIX a. viduryje, 1849 m.

„Tuo metu Užnemunė priklausė Varšuvos kunigaikštystei. Matyt, bendradarbiaujant su Lenkijos miškininkais ir buvo įveistas maumedynas“, – teigė Valstybinių miškų urėdijos Prienų regioninio padalinio vyr. miškininkas Tadas Zubavičius.

Nuo 1960 m. Degsnės miško maumedynas yra yra saugoma teritorija – Degsnės botaninis draustinis ir europinio maumedžio genetinis draustinis. Šiuo metu maumedyno plotas yra 3,49 ha.

Maumedis-rekordininkas nėra vienintelis aukštas medis jame: vidutinis šalia aukščiausio Lietuvos medžio augančių kitų maumedžių aukštis siekia 42 metrus. Beje, maumedyne maumedžiai dauginasi savaime, kas šiaip Lietuvos platumose jiems nėra būdinga.

2013 m. įvykdytos apskaitos duomenimis, Degsnės maumedynas buvo našiausias medynas Lietuvoje – 1300 ktm/ha.

Turistai, norintys išvysti aukščiausią Lietuvos medį, jį pasiekti gali nusukę nuo kelio Alytus-Kaunas. Atkarpoje tarp Prienų ir Balbieriškio reikia pasukti į žvyruotą miško kelią ir juo važiuoti 3 kilometrus. Rasti maumedį nesunku – link pat medžio veda rodyklės.

Paklaustas, ar yra tikimybė, kad kur nors Lietuvos miškuose auga dar aukštesnis medis, kurio tiesiog niekas nerado, T.Zubavičius teigė, kad tokia galimybė yra, bet ji – minimali.

Dabartinę aukščiausio Lietuvos medžio būklę miškininkas apibūdino kaip gerą, nors atkreipė dėmesį, kad grėsmės visada egzistuoja.

Beje, palyginus su aukščiausiu žinomu pasaulio medžiu – JAV, Redvudo nacionaliniame parke augančia visžale sekvoja – Degsnės maumedis vis dėlto atrodo nebe taip jau įspūdingai. Aukščiausio pasaulyje medžio aukštis siekia 115 metrų – jis daugiau negu dvigubai aukštesnis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Ugnius Antanavičius
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()

Susijusios žymos: