Iš vaistinių šluojamos medicininės kaukės, tačiau epidemiologė ragina neskubėti: kodėl nuo virusų jos neapsaugos?  ()

Pasaulyje plintant koronavirusui, vaistininkai ragina iš anksto pasirūpinti medicininėmis kaukėmis – kaip pataria kai kurie sveikatos specialistai, tai viena iš priemonių išvengti virusų. Visgi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų skyriaus valdymo vyriausioji specialistė epidemiologė Daiva Razmuvienė sako, kad medicininės kaukės paskirtis yra viena – sergančiam neplatinti ligos, neužkrėsti kitų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmadienį „Eurovaistinės" pranešime spaudai buvo rašoma, kad per pastarąsias penkias dienas medicininių kaukių paklausa išaugo beveik dvigubai. Vos per penkias dienas medicininių kaukių parduota daugiau nei 15 tūkstančių vienetų, o tokių kaukių įsigyti internetu darosi vis sunkiau.

Nors šiuo metu viso pasaulio žvilgsniai nukreipti į Kiniją dėl naujojo koronaviruso, visgi verta nepamiršti, kad šiuo metu Lietuvoje yra gripo sezonas ir šiuo virusu užsikrėsti yra nemaža tikimybė. Kalbant apie medicinines kaukes, tie patys principai galioja visiems virusams.

„Medicininės kaukės pagal visas normas yra naudojamos tik sergančiam asmeniui, – tvirtina medikė.

– Tarkime, sergantis asmuo pervežamas greitosios pagalbos automobiliu į gydymo įstaigą, tad tokiu atveju jam uždedama kaukė. Kaukė gali apsaugoti tik nuo lašelių, kuriuos žmogus iškosėja, iščiaudėja, o juose yra ir virusas.“

D. Razmuvienė sako, kad virusai plinta ne tik lašeliniu būdu, bet ir oru, o medicininė kaukė nėra sandari, tad tokiu atveju sveikas žmogus nuo užkrato nebus apsaugotas.

Kai ligonis, sergantis užkrečiama liga, pervežamas į gydymo įstaigą, gydytojai turi naudoti respiratorius (FFP2, FFP3) – kur kas sandaresnes medicininkes kaukes. „Jie yra skirtingi pagal filtro tankį, turi būti naudojami tam tikrais atvejais, kai medikai dirba su sergančiuoju, ima kraują, galimas kontaktas su išskyromis, jie tikrai apsaugo“, – sako NVSC specialistė.

Respiratoriai yra patvaresnės medicininės kaukės, tikrai kur kas geriau apsaugantis nuo virusų, sako D. Razmuvienė.

„Respiratorius yra sandarus, apgaubia ir nosį, ir burną. Žinoma, 100 proc. nieko nėra, bet tai tikrai patikima apsauga“, – sako epidemiologė. Respiratoriai gali būti naudojami 8 ar net 12 valandų, jei reikia. Tuo tarpu medicininės kaukės sergančiojo turi būti keičiamos kas 1-2 val., paimant už raištelių ir išmetant į šiukšlių dėžę taip, kad kitas žmogus su kauke neturėtų sąlyčio ir neužsikrėstų.

Medikė sako, kai aplinkoje siaučia virusai, o ypač girdime apie naujus užkratus, kyla baimė. „Žmonės jaučiasi nesaugūs, žmonėms daugiau reikia psichologinės pagalbos. Galima sakyti, ta kaukė yra būtent psichologinė pagalba, kad žmogui palengvėtų, – sako NVSC specialistė.

– Dažnai matome, kaip Kinijos piliečiai dėl smogo vaikšto su kaukėmis. Tai labiau įprotis. Aš, kaip medikė, negalėčiau pasakyti, kad kaukė apsaugo nuo smogo dalelių. Nes būtent tų dalelių dydis ir viruso dydis gali praeiti pro marlę ar kitą medžiagą, iš kurios yra padaryta medicininė kaukė, žmogus gali užsikrėsti, – sako epidemiologė. Žmogus kaukę gali užsidėti, jei jam dėl to ramiau“.

Jei uždaroje patalpoje matote asmenį, kuris akivaizdžiai serga – kosti, čiaudo ir nėra užsidėjęs medicininės kaukės – patariama laikytis nuo jo 1 m atstumo. Medikė primena, kad virusai neplinta lauke.

Jei žmogus serga ir turi nuvykti į gydymo įstaigą bei ten laukti vizito, labai prašoma tokiam asmeniui užsidėti medicininę kaukę. Jei tokios galimybės nėra, prašoma, kad sergantis žmogus čiaudant ar kosint užsidengtų ne delnu, bet servetėle ar vidine alkūnės puse.

Epidemiologė sako, kad yra labai svarbi rankų higiena. Rankas reikėtų plauti šiltu vandeniu su muilu bent 20 sek., dezinfekuoti alkoholio turinčiais skysčiais. „Nepadės jokios kaukės, jei mūsų rankos bus užterštos ir mes viską imsime, kas yra aplinkoje, liesime akis, nosį, burną“, – sako D. Razmuvienė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Žiedūnė Juškytė
(24)
(4)
(20)

Komentarai ()