Malonumas dar ne viskas: aiškėja, kuo toks svarbus klitorio stimuliavimas sekso metu  ()

Klitoris moterims pasitarnauja ne tik malonumui pasiekti, tačiau ir reprodukcijos tikslais, įsitikinęs fiziologas iš Šefildo universiteto Roy’us J. Levinas. Neseniai jis moksliniame žurnale „Clinical Anatomy“ paskelbė mokslinį straipsnį, kuriame tvirtina, kad klitoris turi tiek reprodukcinę, tiek ir rekreacinę funkcijas, kurių svarba yra vienoda.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuomonę, kad klitoris yra organas, skirtas išskirtinai malonumui pasiekti, galima rasti tiek feministiniame diskurse, tiek ir seksologijos literatūroje, tvirtina mokslininkas. R. J. Levino teigimu, jam apmaudu, kad dėl dvigubos klitoriaus funkcijos mokslininkams gali kilti priešiškumo nuotaikos.

R. J. Levinas prieštarauja abiem kraštutiniams įsitikinimams. Pasak jo, „išskirtinis klitorio išskirtinumas – pernelyg gražu ar pernelyg paprasta, kad būtų teisybė". Toks „nesusikalbėjimas“ atsirado dar 1940-aisiais dėl seksologijos ir fiziologijos mokslininkų pernelyg mažo bendradarbiavimo.

„Abiejų disciplinų atstovai faktiškai neturi tarpdisciplininio bendradarbiavimo, retai susitinka, kiekvienas leidžia savo publikacijas, rengia konferencijas ir kuria bendruomenes, ir jie gauna finansavimą iš skirtingų šaltinių“, – tvirtina mokslininkas. Anot jo, būtina „nutiesti tarp šių dviejų nesusikalbančių mokslų tiltą“.

Anot R. J. Levino, klitorio stimuliavimas pagerina deguonies patekimą į makštį, o tai palengvina spermatozoidų manevringumą. Be to, sumažėja makšties rūgštingumas, todėl ji tampa mažiau priešiška vyriškoms lytinėms ląstelėms. Galų gale, klitorius, būdamas atsakingas už lytinį susijaudinimą, iššaukia makšties išbrinkimą, taip sulėtinant spermatozoidų judėjimą ir leidžia jiems aktyvuotis tinkamu metu.

Reprodukcinė klitorio funkcija, anot mokslininko, yra ir ta, kad būtų aktyvuotos smegenys, kurios iššaukia įvairius būtinus pokyčius moters lytiniuose procesuose. Dėka jų yra sukuriamos geriausios sąlygos sėkmingai reprodukcijai.

Evoliucijoje ši „dviguba“ klitorio funkcija taip pat aiškinama gana paprastai. Pasak mokslininko, viskas gyvojoje gamtoje reikalauja dviejų paaiškinimo tipų. Pirmasis yra siejamas su mechanizmais ir jų funkcijomis, ir charakterizuojamas biologiniais terminais kaip tiesioginis ar proksimalinis paaiškinimas. Kitas yra siejamas su tuo, kaip tie mechanizmai tapo tokiais, kuo jie ir yra – ar tai yra evoliucinis ar galutinio tikslo paaiškinimas. Klitorio atveju malonumą teikia jo proksimalinės funkcijos, o reprodukcija siejama su jo pagrindinėmis funkcijomis. Ir abu šie aspektai neturi pavydėti vieni kitiems, nes turi vienodas reikšmes, įsitikinęs mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(20)
(9)
(11)

Komentarai ()