Koronavirusas įbaugino pasaulį - ar reikia bijoti iš Kinijos atkeliaujančių siuntinių? Sergantis žmogus ant siuntinio tikrai gali nusičiaudėti, bet kas vyksta toliau?  (2)

Jei jau bijote koronaviruso, tikriausiai artimiausiu metu nekeliausite į Kiniją ir į savo namus nekviesite svečių iš tolimųjų rytų. O kaip dėl pirkinių? Ar reikia baimintis, kad su siuntiniu iš Kinijos atkeliaus ir grėsmingas koronavirusas?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-02-06 Koronavirusas įbaugino pasaulį - ar reikia bijoti iš Kinijos atkeliaujančių siuntinių? Sergantis žmogus ant siuntinio tikrai gali nusičiaudėti, bet kas vyksta toliau?  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie klausimai, žinoma, yra pagrįsti. Žmonės keliauja su kaukėmis, dezinfekuojami lėktuvai, o štai dėžės su pigiais pirkiniais ir toliau keliauja laisvai. Žinoma, ne iš koronaviruso židinio, tačiau šis virusas aptiktas didžioje Kinijos dalyje. Tai ar reikia bijoti?

Paprastas atsakymas - ne. Koronavirusas, bent jau toks, su kokiu susidūrėme dabar, yra visai naujas, todėl išsamūs tyrimai nebuvo atlikti. Tačiau turimi duomenys leidžia manyti, kad per siuntinius jis negali būti perduodamas. Ir ne todėl, kad siuntinių pakuotės turėtų kažkokių ypatingų antivirusinių savybių - tiesiog laikas yra mūsų pusėje.

Koronavirusas yra perduodamas oro lašeliniu būdu. Kitaip tariant, žmonės kosti, čiaudėja ir net spjaudosi kalbėdami, o mikroskopiniai jų išskyrų lašeliai su oru yra įkvepiami kitų žmonių. Tiesa, viruso nebūtina įkvėpti - jį galima suvalgyti ar net įsitrinti į akis. Tačiau ant paviršių jis išgyvena itin trumpai.

Net ir labiausiai į jūsų namus skubantis siuntinys jūsų rankose neatsidurs tą pačią dieną, kai jį įsigijote. Taigi, net jei sergantis žmogus ant jo nusičiaudės, tie mikroskopiniai lašeliai bus išdžiūvę, o virusas - žuvęs.

Vėlgi, skeptikai tuo netikės - juk tyrimai nebuvo atlikti. Tačiau giminingi SARS ir MERS ant paviršių išgyvena vos kelias valandas. Mes nežinome, ar koronavirusas elgiasi taip pat, kaip giminaičiai, tačiau didžiausia tikimybė, kad ir jis ant paviršių neištveria nei pusės paros.

Galų gale, iki šiol nenustatytas nei vienas užsikrėtimo per siuntinius atvejis. Žinoma, imtis atsargumo priemonių būtų protinga - nusiplaukite rankas vos tik išpakuosite pirkinį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(65)
(4)
(61)

Komentarai (2)