Neįtikėtina pabėgimo istorija - šarvuočiu iš Rytų Vokietijos į Vakarų Berlyno barą  ()

1963 m. balandį Wolfgangui Engelsui buvo 19 metų, ir Rytų Vokietijos kariuomenėje jis tarnavo vairuotoju. Tačiau vaikinas norėjo laisvės – tiek nuo kariuomenės muštro, tiek nuo komunistinio režimo, kuriuo gyveno Rytų Vokietija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir jo pabėgimas gal ir netapo vienu iš geriausiai suplanuotų – tačiau jis buvo tikrai vienas drąsiausių.

Vaikinas tarnybos metu susidraugavo su kareiviais, kurie vairavo šarvuotąjį transporterį SPW-152 – ir įtikino juos parodyti, kaip tokį reikia vairuoti. Vėliau, kol naujieji jo draugai pietavo, W.Engelsas pagrobė transporto priemonę – ir pervažiavo juo visą Berlyną.

Priartėjęs prie sienos, W.Engelsas paleido 110 arklio galių variklį maksimaliu galingumu ir dešimties tonų šarvuočiu rėžėsi į Berlyno sieną.

Šarvuotis iš dalies įveikė sieną – ilgas ir galingas transporto priemonės priekis pervėrė sieną ir išlindo jau Vakarų Vokietijoje, tačiau šarvuotis įstrigo sienoje ir durys liko Rytų Vokietijoje.

W.Engelsas išlipo ir bandė perlipti sieną, tačiau įstrigo spygliuotoje vieloje. Į jį ėmė šaudyti Rytų Vokietijos pasieniečiai, ir vaikiną du kartus peršovė – tačiau Vakarų Vokietijos policija atsakė ugnimi, o iš netoliese esančio baro išpuolė būrys vyrų ir padėjo sužeistajam ištrūkti į laisvę. Sužeistas vaikinas buvo nugabentas į barą, kur ir sulaukė pirmosios medicinos pagalbos.

Įvykis nutiko balandžio pabaigoje, Rytų Vokietijoje kaip tik ruošiantis švęsti komunistines gegužės šventes. Vėliau, pasigydęs Vakarų Vokietijos ligoninėje, W.Engelsas apsigyveno Zoltau mieste ir tapo istorijos bei biologijos mokytoju, bet prarado ryšius su motina – šioji buvo arši komunistė ir paskelbusi, kad jos sūnus yra išdavikas, atsiribojo nuo jo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(62)
(2)
(60)

Komentarai ()