Visi šie požymiai gali reikšti, kad sutriko jūsų skydliaukės veikla: kaip atpažinti ir ką daryti?  ()

Jaučiatės neįprasti liūdni, prislėgti, niekaip nepavyksta atsikratyti papildomų kilogramų? Į tokius simptomus tikrai nereikėtų numoti ranka. Iš tiesų visi šie požymiai gali reikšti, kad sutriko jūsų skydliaukės veikla, ir jums reikia medikų pagalbos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skydliaukė atsakinga už daugybę mūsų organizmo funkcijų, rašo healthyfoodhouse.com. Jeigu kyla kažkokių problemų, skydliaukė ima netinkamai veikti ir tai pasireiškia šiais simptomais:

- Nuovargiu;

- Sulėtėjusia medžiagų apykaita;

- Staigiu svorio augimu;

- Plaukų sausumu;

- Odos sausumu;

- „Rūku“ galvoje;

- Depresija.

Verta paminėti, kad visi šie simptomai gerokai dažniau pasireiškia moterims nei vyrams.

Dažniausios skydliaukės problemos

Skydliaukė yra labai jautri liauka, kurios veikla gali staigiai pablogėti.

Dažniausiai pasitaikančios problemos yra šios:

1. Gūžys (skydliaukės išvešėjimas ar padidėjimas). Dažniausiai išsivysto dėl jodo trūkumo organizme.

2. Hipertiroidizmas. Tai tokia būklė, kai skydliaukė į kraują išskiria per daug hormono – tiroksino, kuris skatina medžiagų apykaitą. Dėl to gali išsivystyti uždegimas.

3. Hipotiroidizmas. Tai – klinikinis sindromas, atsirandantis dėl sumažėjusios skydliaukės hormonų gamybos. Dėl to sumažėja apetitas, žmogui dažnai būna šalta, jis tampa vangus.

4. Skydliaukės mazgai. Labai dažnai tokie dariniai yra gerybiniai. Tačiau tai patvirtinama atliekant biopsiją.

5. Skydliaukės vėžys. Dažnai pasitaikanti šios liaukos problema, pasireiškianti kaklo skausmu ir limfmazgių padidėjimu.

6. Tiroiditas. Skydliaukės uždegimas, dėl ko sutrinka visų šios liaukos gaminamų hormonų gamyba.

11 maisto produktų, kurie natūraliai prisideda prie skydliaukės problemų sprendimo:

1. Obuoliai. Hipotiroidizmą dažniausiai sukelia organizme esantis didelis gyvsidabrio ir kitų kenksmingų metalų kiekis. Siekiant sumažinti tą kiekį, reikia vartoti pektino, kurio yra obuoliuose, slyvose, kriaušėse ir citrusiniuose vaisiuose. Geriausia vaisius valgyti šviežius, taip gaunamas didžiausias kiekis pektino.

2. Braziliški riešutai (bertoletijos). Moksliniai tyrimai rodo, kad didesnė tikimybė išsivystyti hipotiroidizmui yra tada, kai organizme trūksta seleno. O šios medžiagos itin gausiai yra braziliškuose riešutuose. Taip pat jo yra daug jautienoje, kalakutienoje, vištienoje, tune, ir sardinėse. Tačiau svarbu žinoti, kad didelis seleno kiekis sukelia toksišką poveikį, todėl būtina pasitarti su gydytojų prieš vartojant šio seleno papildus.

3. Avinžirniai. Daug ląstelienos turintys produktai puikiai padeda kovoti su vidurių užkietėjimu, o tai dažnas hipotiroidizmo simptomas. Avinžirniuose ne tik daug ląstelienos, bet ir cinko, o šis yra labai svarbus palaikant gerą skydliaukės veiklą.

4. Moliūgų sėklos. Kovodami su hipotiroidizmu, vartokite daugiau skrudintų moliūgų sėklų, nes jose yra gausu cinko. Pastarojo taip pat yra daug omaruose, austrėse, riešutuose, ankštiniuose, krabuose ir saulėgrąžose.

5. Dumbliai. Kaip buvo minėta anksčiau, jodas vaidina labai svarbų vaidmenį užtikrinant gerą skydliaukės veiklą. Geriausias jodo šaltinis yra joduota druska, tačiau jo galima pakankamai gauti vartojant žuvies, kiaušinių, pieno produktų ir dumblių.

6. Jogurtas. Prie hipotiroidizmo prisideda ir Hašimoto liga, kuri dažnai siejama su vitamino D trūkumu. Jo trūkumui mažinti reikia vartoti kiaušinių trynių, lašišos, kiaušinių ir kiaulienos. Ir taip pat daugiau pabūti saulėje!

7. Sardinės. Kaip ir bet kokia žuvis, sardinės yra puikus produktas skydliaukės sveikatai. Jose yra gausu omega-3 riebiųjų rūgščių. Sardinės gali padėti mažinti uždegimą ir stiprina imunitetą.

8. Indinis miramedis. Tai yra itin populiarus alternatyvios medicinos pasaulyje naudojamas prieskonis. Jis padeda palaikyti gerą skydliaukės funkciją ir stiprina kai kurių hormonų poveikį.

9. Vitaminas A. Šis vitaminas laikomas tikru puikiai veikiančios skydliaukės „generolu“. Vienas tyrimas parodė, kad 25000 IU vitamino A labai efektyviai padeda sumažinti tirotropino kiekį kraujyje. Šio hormono padidėjimas yra aiškus hipotiroidizmo požymis.

10. Vitaminas D. Tam, kad užtikrintume idealią imuninės sistemos veiklą, mums reikia daugiau vartoti vitamino D. Žmonės, gyvenantys vietose, kur trūksta saulės šviesos, dažnai kenčia nuo vitamino D stygiaus bei autoimuninių ligų. Tai pasakytina ir apie žmones, turinčius skydliaukės problemų. Štai kodėl patariama vartoti vitamino D papildų.

11. Cinkas. Kaip papildas, cinkas eina koja kojon su sveika skydliauke. Jeigu cinko kiekis organizme yra nepakankamas, tai gali atsiliepti skydliaukės veiklai. Rekomenduojama cinko dozė yra 26 miligramai per dieną. Kartu su cinku patariama vartoti ir seleno bei vario.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()