Naujas tyrimas rodo dar vieną didelę problemą, kurią sukelia dažnai skiriami antibiotikai  ()

Kai kurių visiškai standartinių antibiotikų vartojimas pirmojo nėštumo trimestro metu moksliniu tyrimu buvo susietas su didesne vaisiaus apsigimimų rizika, rašo msn.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Geros reputacijos mokslo žurnale BMJ publikuotame tyrime nurodoma, kad mokslininkai nustatė didesnę vaisiaus apsigimimų riziką, jeigu motina pirmų trijų nėštumo mėnesių metu vartojo makrolidų klasės antibiotikus, lyginant su moterimis, kurios tuo pačiu laikotarpiu vartojo penicilinų klasės antibiotikus.

Makrolidų klasės antibiotikai – tokie, kaip eritromicinas, karitromicinas, azitromicinas ir kiti – yra vartojami bakterinėms infekcijoms (plaučių uždegimui, bronchitui, šlapimo takų infekcijoms, lytiškai plintančioms ligoms) gydyti. Neretai šie vaistai būna skiriami asmenims, kuriems pasireiškia alerginė reakcija į penicilinų klasės antibiotikus. Tyrimo autoriai teigia, kad makrolidai yra viena iš dažniausiai skiriamų antibiotikų klasių vakarų pasaulyje.

Tyrimo autoriai analizavo nuo 1990 iki 2016 metų Jungtinėje Karalystėje gimusių vaikų, kurių motinos nėštumo pradžioje vartojo penicilinus arba makrolidus ir kurių buvo 104 605, duomenis. Tyrėjai lygino šių vaikų apsigimimų ir vėlesniu gyvenimo metu nustatomų neurologinių bei raidos ligų dažnumą.

Nustatyta, kad motinoms, kurios nėštumo pradžioje vartojo makrolidus, vaikai su apsigimimais gimdavo 28 iš 1000 atvejų. Jeigu būdavo vartojami penicilinai, apsigimimų pasitaikydavo 18 iš 1000 atvejų. Konkrečiau – išaugo širdies ydų dažnumas.

Mokslininkai nenustatė ryšio tarp kurių nors antibiotikų ir neurologinių bei raidos ligų dažnumo. Taip pat nebuvo nustatyta ryšio tarp apsigimimų ir makrolidų, kurie buvo vartojami iki nėštumo pradžios.

Viena iš tyrimo autorių, Londono universiteto koledžo (JK) profesorė Ruth Gilbert sakė, jog toks apsigimimų skaičiaus padidėjimas nėra didelis, tačiau statistiškai reikšmingas. Remiantis šiuo atradimu mokslininkai rekomenduoja medikams ieškoti kitokios alternatyvos nėščiųjų moterų bakterinėms infekcijoms gydyti.

R.Gilbert taip pat įspėjo, jog antibiotikų nevartojimas apskritai, kai to iš tiesų reikia, taip pat yra labai žalingas.

„Jeigu jums prasidėjo bakterinė infekcija, labai svarbu vartoti antibiotikus, nes vaisiaus raidai gali pakenkti pati infekcija“, – sakė mokslininkė.

Mokslininkai išvadas padarė analizuodami didelės sveikatos duomenų bazės, kurią pildė šeimos gydytojai, mažesnės imties tyrimus. R.Gilbert nurodė, kad dar didesnė tiriamųjų imtis gali parodyti ir konkretesnius duomenis apie retesnius apsigimimus ar kitas pasekmes, galinčias kilti dėl antibiotikų vartojimo.

2005 m. Švedijos mokslininkai įspėjo nevartoti makrolido eritromicino pirmojojo nėštumo trimestro metu, nes atlikto tyrimo metu buvo aptiktas ryšys tarp šių vaistų ir naujagimių širdies ydų. Pagal dabartines JAV ir JK gaires medikams azitromicino ir klaritromicino įspėjama vengti skirti tik pacientams su didesne širdies ir kraujotakos ligų komplikacijų rizika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()