Surastas dar vienas pavojingas kanapių poveikis - labiausiai pavojingas jauniems vyrams ir moterims  (2)

Kanapių vartojimas rekreaciniais tikslais jau nieko nestebina. Vis daugiau šalių dekriminalizuoja šį įprotį. Tačiau mokslininkai primena, kad marihuana nėra toks visiškai nežalingas produktas, kaip kai kurie įsivaizduoja. Štai vyrams, kurie nori susilaukti vaikų, kanapių reikėtų atsisakyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jūs jau žinote, kad planuodami vaikus turėtumėte pereiti prie sveiko gyvenimo būdo. Reikėtų mesti rūkyti, rečiau vartoti alkoholį, vengti kontakto su žalingais chemikalais. Tai svarbu ir vyrams, ir moterims. Tiesa, moterys šių paprastų taisyklių yra linkusios laikytis labiau, nes vaikus jos išnešioja savo kūnuose. Tuo tarpu vyrai kartais ir nesusimąsto, kad taip pat daro didelė įtaką būsimo vaiko sveikatai.

Dar praeitais metais mokslininkai pastebėjo, kad dėl marihuanos naudojimo spermoje pakinta su autizmu siejami genai. Tai, žinoma, yra svari priežastis perspėti vyrus nepiktnaudžiauti rekreaciniais narkotikais, jei jie planuoja susilaukti vaikų. Tačiau dabar mokslininkai aptiko ir dar kelis svarbius faktorius.

Naujas su pelėmis atliktas tyrimas parodė, kad dėl marihuanos suprastėjusi spermos kokybė paveikia ir palikuonių sveikatą. Pelių patinėliai buvo paveikti kanapių produktais, o tuomet poravosi. Patelės nebuvo paveiktos jokiomis cheminėmis medžiagomis ir maitinosi įprastai. Atsivestų palikuonių smegenyse mokslininkai pastebėjo pakitimus, kurie yra panašūs į tuos, kuriuos sukelia tabakas, pesticidai ar kiti neurotoksinai.

Tie pokyčiai smegenyse yra siejami su gebėjimo mokytis, susikoncentruoti bei įsiminti informaciją. Tiesa, tai nereiškia, kad kanapių mėgėjo vaikai gims su ryškiais smegenų pakitimais, kurie paveiks jų gyvenimo kokybę. Tiesiog tokių problemų rizika yra didesnė.

Įprastai su pelėmis atliktų tyrimų rezultatų negalima pritaikyti žmonėms. Tačiau šįkart mokslininkai teigia, kad tikėtina, jog tie patys pakitimai būtų pastebėti ir žmonių vaikų smegenyse, jei prieš apvaisinimą tėvas būtų reguliariai vartojęs kanapes. Paprastai tariant, mokslininkai rekomenduoja susilaikyti nuo kanapių vartojimo, jei planuojate susilaukti vaikų. Žinoma, vyrams tai svarbu iki apvaisinimo, motinoms - visu nėštumo ir žindymo laikotarpiu.

(20)
(18)
(2)

Komentarai (2)