Neeilinė sėkmės istorija - 50 centų už monetą sumokėjęs vyras praturtėjo beveik 100 000 dolerių  ()

Apsilankę sendaikčių turguje, galime išvysti daugybę įvairiausių daiktų – tačiau tikrai ne visi jie yra labai vertingi. Bet štai vienam vyrui iš Prancūzijos labai pasisekė – kadangi apislankęs viename tokiame turguje jis atrado monetą, vertą net beveik 100 000 dolerių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prancūzui labai pasisekė – kadangi iš pilno stiklainio įvairiausių monetų jis išsirinko būtent tą, kuri, kaip vėliau paaiškėjo, yra reta ir labai vertinga. Išsirinkęs pinigą, jis už jį sumokėjo vos 50 centų – ir išėjo namo.

Namuose detaliau apžiūrėjęs monetą, vyras išvydo skaičius „1776“ ir žodžius „nesikišk ne į savo reikalus“ (angl. Mind your buisiness). Norėdamas apie monetą sužinoti, daugiau jis į „Google“ paiešką įsivedė žodžius „kontinentinis doleris“ ir vos keliais mygtuko paspaudimas išsiaiškino, kad jo rankose tikra ir labai reta 1776 metų amerikietiška moneta.

Pirmiausia jis ją nunešė pas vietinį monetų ekspertą, tačiau šis nesugebėjo nurodyti tikrosios artefakto vertės. Galiausiai prancūzas ją nunešė į Paryžiuje veikiančią profesionalią monetų klasifikavimo tarnybą „Mint State 62“. Būtent čia vyras sužinojo, kad jo rasta moneta yra verta mažiausiai 97 000 dolerių.

Savaime suprantama, monetos savininkas nenorėjo atskleisti savo tapatybės.

Vasario 14 dieną montų klasifikavimo tarnyba išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad įvairiausių niekučių sendaikčiuose randama labai daug, tačiau labai retai pasitaiko ir tikrai vertingų artefaktas. Tarnyba išsiuntė radinį į JAV, kur jos tikrumas ir vertė buvo patvirtinta.

Monetos unikalumą labiausiai atspindi ant jos išgraviruoti žodžiai ir ženklai. Vienoje pusėje matomas saulės laikrodis ir trys žiedai su užrašu „Kontinentinė valiuta“. Kitoje pusėje yra 13 grandinės saitų – ant kiekvieno iš jų yra užrašyti trylikos pirmųjų kolonijų pavadinimai. Viduje šių grandinių yra apskritimas, simbolizuojantis susivieniujusią tautą, o jo viduje – žodžiai „Mes – kaip vienas“ (angl. We are One).

Įdomu tai, kad iki šiol nėra žinoma, kur tiksliai šios monetos buvo gaminamos. Ekspertai sako, kad taip yra dėl to, kad šalis tuo metu dar buvo labai nauja. Nepaisant to, monetų klasifikavimo tarnyba teigia, kad ši moneta yra išskirtinė ir turi didelę vertę.

„Nors monetos tikroji kilmė ir nėra visiškai aiški, tai vis tiek labai svarbus JAV istorijos artefaktas“, – rašoma išplatintame pranešime.

Tarnybos pranešime nebuvo nurodyta ar vyras ketina parduoti monetą aukcione – tačiau galima daryti prielaidą, kad jei jis pats nėra kolekcionierius, tuomet jis nuspręs parduoti monetą daugiausia pinigų pasiūliusiam žmogui.

Parengta pagal „The Vintage News“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(2)
(14)

Komentarai ()

Susijusios žymos: