Keisčiausi atvejai medicinoje - vyras keturis metus stipriai dvokė, nors to galėjo išvengti  ()

Visiems yra pasitaikę susidurti su nemaloniu kūno kvapu. Bet ar galite įsivaizduoti, kad jūs taip smirdėtumėte, kad apie jus būtų parašytas mokslinis straipsnis? Ir dar jame būtumėte apkaltintas pats. Būtent taip nutiko vienam 40 metų vyrui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2013 metais „The New England Journal of Medicine“ publikavo straipsnį apie keistą atvejį, kuomet į medikus kreipėsi vilties netekęs 40 metų vyras. Jis skundėsi problema, kuri kartais kamuoja ne vieną iš mūsų - nemaloniu kūno kvapu. Tačiau jo problema buvo tokia didelė, kad vyras jautėsi labai prastai, mat nemalonus kvapas jį persekiojo jau keturis metus.

Tikriausiai prisimenate, kas sukelia nemalonų kūno kvapą. Tai - ne prakaitas, o juo mintančios bakterijos. Jos ypač mėgsta šiltas ir plaukuotas kūno vietas, kurios prakaituoja labiausiai. Būtent dėl to dezodorantą skiriate pažastims, o ne visam kūnui - juk prakaituoja visa oda. Nemalonų kūno kvapą įmanoma panaikinti ir be medikų pagalbos - pakanka palįsti po dušu ir gerai išsimuiluoti. Tačiau šio vyro atvejis buvo neeilinis, nes jis teigė, kad kvapas jį persekioja jau ne vienerius metus ir jis nieko negali padaryti.

Gydytojai, žinoma, apžiūrėjo vyro pažastis, kurios iš tikrųjų labai dvokė. Jie pastebėjo, kad visi pažastų plaukai buvo pasidengę geltonomis apnašomis. Greitas tyrimas parodė, kad tai - Corynebacterium tenuis bakterijų infekcija. Visiškai nepavojinga liga, kurios galima išvengti dažnai prausiantis. Žmonės pamiršta, kad kruopšti higiena yra reikalinga ne tik dėl visuomenės normų bei etiketo, bet ir dėl sveikatos - ji padeda išvengti tokių infekcijų.

Ir gydymas buvo labai paprastas - vyro pažastys buvo nuskustos ir išteptos antibakteriniais vaistais. Jam taip pat skirti preparatai prakaitavimui mažinti. Medikai šį atvejį aprašė tik todėl, kad jis buvo labai neįprastas - su tokiomis problemomis vyrai kreipiasi labai retai.

Tačiau tokios bakterinės infekcijos nėra vienintelės ligos, sukeliančios nemalonų kūno kvapą. Trimetilaminurija, dar vadinama žuvies kvapo sindromu, yra liga, sukelianti labai stiprų žuvį primenantį dvoką. Trimetilaminurija dažniausiai yra paveldima ir visiškai nepagydoma, nors simptomus įmanoma malšinti. Žuvimi dvokia šlapimas, seilės ir, žinoma, prakaitas. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(9)
(3)

Komentarai ()