NASA ir ESA paskelbė nuotraukas, kaip iš kosmoso matosi, kokį dramatišką poveikį Kinijai padarė koronavirusas  (1)

JAV kosmoso agentūros NASA ir Europos kosmoso agentūros ESA publikuotos nuotraukos parodė, kad po naujojo koronaviruso protrūkio oro tarša virš Kinijos Uhano miesto reikšmingai sumažėjo, – rašo CNN.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Siekiant apriboti viruso plitimą gana dideliame Kinijos plote apribotas transporto priemonių eismas, sustabdyta nemažai gamyklų. Net ir nepaisant šių priemonių mirčių nuo koronaviruso kiekis Kinijoje artėja prie 3000, užsikrėtusiųjų – arti 90 000.

Nuo sausio 1 iki 20 dienos fiksuoti palydoviniai vaizdai parodė, kad virš Kinijos tvyro ganėtinai aukšta azoto dioksido dujų koncentracija, tačiau kita nuotraukų serija, fiksuota tarp vasario 10 ir 25, yra visiškai kitokia – šių dujų pėdsakai yra vos įžvelgiami. Azoto dioksidas yra geltonai rudos dujos, išmetamos vidaus degimo variklių, elektrinių ir pramonės gamyklų. Jos gali sukelti kosulį, astmą, apsunkinti kvėpavimą.

NASA mokslininkai nurodo, kad dujų koncentracijos sumažėjimas iš pradžių aiškiausiai buvo matomas virš Uhano miesto, kur prasidėjo pirmasis koronaviruso protrūkis.

„Tai yra pirmas kartas, dėl specifinio įvykio stebėjome tokį dramatišką dujų koncentracijos sumažėjimą tokiame dideliame plote“, – sakė NASA Godardo kosminių skrydžių centro oro kokybės tyrėjas Fei Liu.

Per kinų naujuosius metus tarša Kinijoje sumažėja kasmet – daugelis verslo įmonių švenčių proga uždaro savo vartus. Tačiau mokslininkai įsitikinę, kad šiemetinis taršos sumažėjimas yra ne eilinis švenčių rezultatas ar su oro srautais susijęs reiškinys. Palyginus 2020 metų taršos sumažėjimą su panašiais laikotarpiais 2005–2019 metais nustatyta, jog šiemetinė oro tarša rytų Kinijoje yra 10–30 procentų mažesnė nei ankstesniais metais panašiu laiku.

Kinija, siekdama apriboti koronaviruso plitimą, ėmėsi iki šiol neregėto masto priemonių: apribotas daugiau nei 45 mln. žmonių judėjimas.

„Šiemetinis sumažėjimas yra reikšmingesnis nei ankstesniais metais ir jis trunka ilgiau“, – sakė F.Liu.

Mokslininkas nurodė, kad NO₂ koncentracijos atmosferoje mažėjimas yra stebėtas ir kitais atvejais – pavyzdžiui, per 2008 metų ekonominę recesiją, tačiau tada tas mažėjimas buvo labiau palaipsnis. Taip pat NO₂ koncentracija mažėjo per 2008 metų Pekino olimpines žaidynes, tačiau anuokart efektas labai aiškiai lokalizavosi ties pačiu Pekinu, o iškart po žaidynių dujų koncentracija vėl tapo įprastinė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai (1)