Sėkmingai įvykdyta unikali kosminė misija - štai kaip galima prailginti palydovų gyvenimą ir po to perkelti į „kapinių orbitą“ (Video)  ()

Kosminės šiukšlės – palydovų liekanos ir nuolaužos ar nebeveikiantys palydovai – yra vis auganti problema. Vienas iš būdų ją sumažinti – prailginti palydovų darbą. Dažnai jie numatytos misijos pabaigoje veikia dar visai neblogai, bet turi būti išjungiami, nes pasibaigia kuras ir tampa nebeįmanoma koreguoti jų orbitos. Taigi, jei pavyktų palydovą papildyti kuru, jis galėtų dirbti gerokai ilgiau, arba bent jau sėkmingai nusileisti į žemesnę orbitą ir sudegti Žemės atmosferoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praeitą savaitę sėkmingai įvykdytas pirmasis palydovo gyvenimo prailginimo manevras: kompanijos SpaceLogistics LLC erdvėlaivis MEV-1 prisijungė prie ryšių palydovo IntelSat-901.

MEV-1 iš Žemės pakilo dar pernai spalį, ir iki dabar manevravo, kad saugiai priartėtų prie taikinio, apžiūrėtų jį bei susijungtų.

IntelSat-901 nėra pritaikytas kuro papildymui, taigi jo gyvenimas bus prailgintas truputį kitaip: MEV-1 penkerius metus išliks fiziškai susijungęs su ryšių palydovu ir koreguos jo orbitą pagal poreikius, o paskui perkels jį į vadinamąją „kapinių orbitą“ maždaug šimtu kilometrų aukščiau. Tada MEV-1 galės skristi prie antro taikinio. Iš viso erdvėlaivis turi pakankamai kuro, kad galėtų valdyti palydovus 15 metų.

Ši misija yra iš dalies technologijų demonstracija; sėkmingi jos rezultatai leis ateityje tokius manevrus vykdyti dažniau. Kompanija dar šiemet ketina paleisti antrą analogišką erdvėlaivį, kuris taip pat turėtų aptarnauti vieną iš IntelSat palydovų. Kelios kitos kompanijos irgi planuoja analogiškas misijas per artimiausius metus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()