Kas sugalvojo šokoladinį pieną? Kada jis buvo išrastas?  ()

Šokoladinis pienas yra skanus tiek šaltas, tiek kraštas. Bet kas jį išrado?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis gėrimas yra populiarus JAV pietų metu jau daugelį metų. Tiesa, jis yra susilaukęs ir prieštaringų vertinimų – nesutariama, ar jis naudingas vaikams (na, pietų metu gerti šokoladinį pieną geriau nei „Coca colą“), arba žalingas (tuščios kalorijos nėra sveika). Štai Niujorke 60 proc. mokyklose patiekiamų pieno pakuočių sudaro šokoladinis pienas. Tai reiškia, kad per metus vaikai suvartoja 60 milijonų šokoladinio pieno porcijų, vien pietų metu.

Tačiau kaip išvis atsirado šis gėrimas? Kas sugalvojo pieną ir šokoladą sujungti į vieną gėrimą?

Anot Gamtos istorijos muziejaus, esančio Didžiojoje Britanijoje, šio gėrimo sumanytojas yra botanikas iš Airijos, seras Hansas Sloane‘as. XVIII amžiaus pradžioje H.Sloane‘as gyveno Jamaikoje, kur vietiniai žmonės jam atsigerti davė kakavos. Šis gėrimas jam pasirodė neskanus – tačiau sumaišius jį su pienu, skonis H. Sloane‘ui pasirodė žymiai gardesnis. Grįždamas į Angliją jis su savimi atsivežė ir šio šokoladinio pieno gėrimo receptą – ir daugelį metų šis gėrimas buvo pardavinėjamas kaip vaistai.

Tačiau negalima laikyti, kad būtent jis išrado šokoladinį pieną. Anot istoriko Jame Delbougo, jamaikiečiai virdavo karštą gėrimą iš šviežiai nuimto kakavos derliaus drožlių, o į jį dėdavo virinto pieno bei cinamono. Šis gėrimas buvo verdamas dar 1494 metais. O šokoladas žmonėms yra žinomas dar nuo 350 metų pr.m.e. Taigi, būtų sunku patikėti, kad prieš H. Sloane‘ą niekas nesugalvojo į šokoladą įpilti pieno.

Netgi europiečiai apie šokoladą žinojo dar 1502 metais – kai Kristoforas Kolumbas jo atsigabeno iš užkariautos Amerikos žemių. Tiesa, tik 1516 metais Hernanui Cortesui apiplėšus actekus, europiečiai suprato ką daryti su kakava. Tiesą sakant, H.Corteso reakcija paragavus kartaus gėrimo buvo panaši kaip ir H.Sloane‘o – norėdamas sumažinti kartumą, jis įsipylė prieskonių ir cukraus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()