Vokietijos mokslininkai padarė lauktą atradimą - egzistuoja vaistas, galintis blokuoti koronavirusą  ()

Tyrinėdami, kaip naujasis koronavirusas įsiskverbia į organizmo ląsteles, Vokietijos mokslininkai padarė neįtikėtiną atradimą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-03-10 Vokietijos mokslininkai padarė lauktą atradimą - egzistuoja vaistas, galintis blokuoti koronavirusą  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, vienas jau egzistuojantis vaistas gali sutrukdyti koronavirusui SARS-CoV-2 patekti į organizmą.

Kad sukeltų ligą, virusai turi patekti į žmogaus organizmo ląsteles. Organizme virusai prisikabina prie jiems tinkamų ląstelių ir suleidžia į jas savo genetinę informaciją.

Leibnizo primatų tyrimo instituto Vokietijos primatų centro Getingene infekcijų biologai, kartu su Vokietijos Berlyno Medicinos universiteto „Charite“ klinika tyrė, kaip naujasis koronavirusas SARS-CoV-2 įsiskverbia į ląsteles.

Mokslininkai nustatė ląstelių enzimą, kuris reikalingas virusui, kad šis patektų į plaučių ląsteles. Tai proteazė TMPRSS2.

Kliniškai patvirtintas vaistas, kuris aktyviai veikia TMPRSS2, pasirodo, gali blokuoti ir SARS-CoV-2 infekciją. Taigi jis gali būti vartojamas koronavirusui gydyti.

„Kaip parodė mūsų tyrimo rezultatai, virusui SARS-CoV-2 tam, kad patektų į ląsteles, reikia proteazės TMPRSS2, kuri yra žmogaus organizme. Ši proteazė yra potencialus terapinės intervencijos taikinys“, – paaiškino Vokietijos primatų centro Infekcijų biologijos skyriaus vadovas Stefanas Pöhlmannas.

Kadangi žinoma, jog vaistas kamostato mesilatas slopina proteazę TMPRSS2, tyrėjai nusprendė išsiaiškinti, ar jis padeda apsisaugoti ir nuo SARS-CoV-2.

„Ištyrėme SARS-CoV-2, išskirtą iš paciento, ir sužinojome, kad kamostato mesilatas blokuoja virusui kelią į plaučių ląsteles“, – sakė vienas pagrindinių tyrimo autorių Markusas Hoffmannas.

Kamostato mesilatas yra Japonijoje patvirtintas vaistas kasos uždegimui gydyti.

„Mūsų rezultatai rodo, kad kamostato mesilatas taip pat gali apsaugoti ir nuo COVID-19, – sakė M.Hoffmannas. – Bet tai turi būti patvirtinta, atlikus klinikinius tyrimus“.

Visame pasaulyje cirkuliuoja keletas koronavirusų, kurie nuolat užkrečia žmones. Paprastai šie virusai sukelia tik lengvas kvėpavimo takų ligas.

Tačiau dabar po pasaulį pasklido naujas koronavirusas, kuriuo, kaip patvirtinta, jau užsikrėtė per 101 tūkst. žmonių ir kuris nusinešė apie 3 tūkst. 500 gyvybių.

Naujasis virusas buvo pavadintas SARS koronavirusu-2 ir jis persidavė iš gyvūnų žmonėms.

Virusas sukelia kvėpavimo takų ligą, pavadintą COVID-19, kuri gali turėti sunkių komplikacijų.

SARS koronavirusas-2 po pasaulį plinta nuo 2019 metų gruodžio ir yra glaudžiai susijęs su SARS koronavirusu, sukėlusiu SARS pandemiją 2002–2003 metais.

Kol kas nėra sukurta jokių nuo šių virusų apsaugančių skiepų.

Parengta pagal „Neuroscience News“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(77)
(5)
(72)

Komentarai ()

Susijusios žymos: