„Tokį procesą galite matyti Grenlandijoje ir Aliaskoje, bet čia – kažkas naujo“: NASA nuotraukos atskleidė tiesiog šokiruojantį Antarktidos ledynų tirpimą  (1)

Antarktida laikoma labai šalta vieta Žemėje. Vidutinė temperatūra čia siekia -57 laipsnius Celsijaus ir net žemyno pakrantėje temperatūra būna apie -10 laipsnių. Bet net ir čia atkeliavo rekordiškai aukštos temperatūros.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vasario 9 d. tyrimų bazė Antarktidoje užfiksavo rekordinę temperatūrą – net +18,3 laipsnius pagal Celsijų.

Iki šiol mokslininkai tokios aukštos temperatūros čia dar nėra fiksavę ir šįkart buvo gerokai pagerintas ankstesnis rekordas – 2015 metais kovo 24 d. fiksuota +17,5 laipsnių temperatūra.

Naujausia karščio banga truko maždaug savaitę laiko ir dabar paviešinti „Landsat 8“ palydovo padaryti Erelio salos vaizdas atskleidžia jos stulbinamą poveikį.

Mažytė Erelio sala yra visai šalia Graham Land’o, Antarktidos pusiasalyje. Ir dėl rekordiškai aukštų temperatūrų, Erelio salos ledas stebėtinai greitai aptirpo, nutekėjo į jūrą ir saloje greitai susiformavo ištirpusio sniego bei ledo vandens telkiniai.

„Aš dar niekada nemačiau, kad Antarktidoje taip greitai formuotųsi tirpstančio sniego ir ledo vandens telkiniai“, - teigia glaciologas Mauri Pelto ir priduria, kad „tokio pobūdžio tirpimą galite matyti Aliaskoje ir Grenlandijoje, bet dažniausiai ne Antarktidoje“.

Mokslininkas taip pat pažymi, kad šio tirpimo priežastis – nuolatinė ir aukšta temperatūra (virš 0 laipsnių aut. past.), kuri nėra būdinga Antarktidai. Negana to, tokios anomalios karščio bangos tampa vis dažnesnės.

Skaičiuojama, kad vos per kelias dienas – nuo vasario 6 iki vasario 11 d. – Erelio saloje esantis sniego/ledo dangos sluoksnis sumenko daugiau kaip 10 cm.

Pažymima, kad per šį sezoną, tai toli gražu nėra pirmoji karščio banga, tačiau tai yra trečias labai didelis temperatūros pakilimas per 2019-2020 metus, kamuojantis Pietų pusrutulį. Lapkričio bei sausio mėnesiais taip pat buvo fiksuojami ypač šilti orai Antarktidoje.

„Jei galvosite tik apie šį vasario įvykį – jis gali atrodyti ne toks ir reikšmingas, bet yra kur kas svarbiau, kad tokie reiškiniai vyksta vis dažniau“, - teigia Pelto.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(54)
(8)
(46)

Komentarai (1)