Europiečiai bulves laikė gyvulių pašaru, tačiau vienas prancūzų mokslininkas pakeitė šią nuostatą  ()

Bulves valgome kone kasdien, tačiau ši 16 amžiuje į Europą atvežta daržovė kadaise žmonėms labai nepatiko. Už Ispanijos ir Airijos ribų ji paplito tik 17 amžiaus viduryje, bet ir tada tik kaip gyvuliams skirtas maistas. Tačiau vienas prancūzas Antoineas-Augustinas Parmentieris šią nuostatą pakeitė gudria marketingo kampanija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bulvės 18 amžiuje jau buvo auginamos nemažoje Europos dalyje, tačiau labiau kaip gyvulių ėdalas. Išlepę prancūzai tvirtino, kad bulvės neturi jokio skonio ir galbūt net platina ligas. 1748-1772 metais Prancūzijoje bulvių auginimas apskritai buvo uždraustas.

Tačiau Parmentieris, kuris tada tarnavo kaip Prancūzijos kariuomenės vaistininkas, Septynerių metų karo metu pateko į prūsų nelaisvę. Prūsijoje bulvės buvo skirtos prasčiokams ir kaliniams. Taigi, Parmentieris bulvių prisivalgė su kaupu. Sugrįžęs į Prancūziją 1763 metais Parmentieris ėmėsi mokslų ir netrukus pasiūlė žmonėms valgyti bulves.

Žmonės atsakė paprastai - „Ne“. Tačiau 1771 metais Parmentieris įrodė, kad iš bulvių galima iškepti ir duoną, kuri prilygsta kvietinei. 1772 metais Paryžiaus medicinos fakultetas Parmentierio pastangų dėka pripažino bulves valgomomis daržovėmis. Tik žmones dar reikėjo įtikinti.

Parmentieris ėmė bulves naudoti visur ir visada. Karališkosios šeimos nariams jis duodavo bulvių žiedų, rengdavo vakarienes, kuriose dominavo bulviniai patiekalai. Jis taip pat samdė ginkluotus sargybinius savo bulvių lauko saugojimui, kad žmonės manytų, kad ten auga kažkas labai vertingo. Naktį sargybiniai pasitraukdavo, kad žmonės imtų bulves vogti. Panašų triuką vėliau naudojo ir Prūsijos karalius Frydrichas II.

Bulvės įvaizdis galutinai pasikeitė po to, kai 1785 metais bulvės išgelbėjo Šiaurės Prancūzijos gyventojus nuo galimo bado. Parmentieris iki šiol yra laikomas bulvių kultūros tėvu. Jo antkapį puošia daržovių atvaizdai, tarp kurių - ir bulvės. Tiesą sakant, bulvės dažnai auga ir ant jo kapo. Tiesa, Parmentieris prisidėjo ir sūrio bei duonos gamybos technologijų tobulinimo, grybų įterpimo į tradicinę virtuvę, vyndarystės ir daugybės kitų sričių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(1)
(12)

Komentarai ()