Tiesiog neįtikėtinas atradimas – mokslininkai nustatė unikalią E.coli bakterijų kovos su antibiotikais taktiką ir tai atveria duris efektyvesnių vaistų sukūrimui  ()

Bėgant metams ir daugėjant atliktų tyrimų skaičiui, vis daugiau sužinome apie labai neįprastas ir išradingas bakterijų strategijas, padedančias joms išvengti antibiotikų poveikio. Kai kada joms išsivysto genetinis atsparumas, kai kada nuo antibiotikų poveikio bakterijos pasislepia apsauginėje bioplėvelėje ar net sugeba atidėti savo augimą. Dabar mokslininkai E.coli bakterijose pastebėjo dar vieną naują strategiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prinstono universiteto mokslininkų tyrimai atskleidė, kad E.coli bakterijos, kovodamos su antibiotikų poveikiu, taiko unikalią taktiką. Kai kurios bakterijos pasiaukoja, kad išgelbėtų visą koloniją.

Tyrimų metu buvo pastebėta, kad kai kurios mirštančios E.coli bakterijos absorbuoja didelius kiekius antibiotikų ir taip leidžia esančioms bakterijoms išgyventi.

Mokslininkai sukūrė modifikuotą, žaliai fluorescentinę antibiotiko versiją – peptido molekulę, dar žinomą kaip LL37. Ji buvo pasirinkta dėl to, kad ją natūraliai gamina žmogaus organizmas.

Kaip galite matyti žemiau pateiktame GIF’o paveiksliuke, švytinčios molekulės leido mokslininkams stebėti, kaip jos juda per augančią E.coli bakterijų populiaciją.

Taigi, rezultatai parodė, jog švytintis antibiotikas kaupėsi mirštančių ląstelių grupėse. Tai yra, senesnės ir mirštančios E.coli bakterijos absorbavo didelius kiekius antibiotiko ir taip apsaugojo kitas E.coli bakterijas.

Paveiksle pavaizduota kas nutiko per 4 valandas.

Šie rezultatai gali suteikti ne tik naujų žinių apie bakterijų evoliuciją, bet ir parodyti kelią, kaip sukurti naujus antibiotikus, kurie paveiktų ne tik jau mirštančias ląsteles.

„Šis tyrimas atveria duris į daugybę iki šiol neužduotų klausimų. Mūsų išvados daro didelę įtaką, siekiant suprasti bakterijų raidą – tų bakterijų, kurios jau gyvuoja milijardus metų – bei kuriant ir taikant naujus antibiotikus“, - teigia vienas iš tyrimo mokslininkų Sattaras Taheri-Araghis.

Plačiau su tyrimo rezultatais galite susipažinti moksliniame žurnale „eLife“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(31)
(1)
(30)

Komentarai ()