Ar tiesa, kad koronavirusas ant kartono išgyvena net 24 valandas, o ant plastiko - 3 dienas?  (4)

Jau daugiau nei savaitę žmonės socialiniuose tinkluose dalijasi siaubą keliančia informacija, kad naujasis koronavirusas ant kartono gali išgyventi net 24 valandas, o ant plastiko bei nerūdijančio plieno - net tris dienas. Ar tai tiesa? Ar visi turėtų sunerimti dėl savo siuntinių ir gatvėse stovinčių automobilių?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai iš tiesų būtų bloga žinia. Tai reikštų, kad siuntiniai gali būtų užteršti koronavirusu, o ir praeivio paliestas automobilis gali būti nesaugus liesti. Ir, deja, tai yra tiesa - mokslininkai nustatė, kad COVID-19 ligą sukeliantis virusas ant kartono išgyvena net 24 valandas, o ant plastiko bei nerūdijančio plieno - net tris paras. Kiti tyrimai rodo, kad koronavirusai ant paviršių išlieka iki 9 dienų. Bet ne viskas taip blogai, kaip gali pasirodyti.

Virusas yra toks mikroorganizmas, kuris negali išgyventi be žmogaus. Ramybėje paliktas daiktas galiausiai neturės gyvų virusų ant savo paviršiaus. Tačiau ta virusų mirtis prasideda kone iškart. Skirtingi paviršiai virusui suteikia skirtingas sąlygas išgyventi. Ant plastiko pusė virusų miršta per 7 valandas. Po dar 7 valandų liks tik pusė tos pusės iš taip toliau. Taigi, nors trečią dieną virusas ant plastikinio paviršiaus dar gali būti aptiktas, jo ten tiek mažai, kad infekcijos tikimybė yra labai menka.

Ant nerūdijančio plieno pusė virusų miršta per 5-6 valandas, ant kartono - greičiau nei per 4 valandas. Varis, kuris yra žinomas dėl savo antimikrobinių savybių, yra itin nesvetingas SARS-CoV-2 virusui - pusė šių mikroorganizmų ant varinio paviršiaus miršta per 45 minutes. Ir tai - iš laboratorijų gauti duomenys. Šiluma, drėgmė ir Saulės šviesa paspartina viruso žūtį.

Labai svarbu suvokti tai, kad mūsų imuninė sistema pakankamai gerai kovoja su virusais. COVID-19 suserga ne visi su virusu susidūrę žmonės. Infekcijos tikimybė priklauso ir nuo kitų faktorių, tarp kurių - ir virusų skaičius. Taigi, su laiku gyvų virusų skaičius ant paviršiaus mažėja ir kartu mažėja tikimybė, jog kontaktuodami su tuo paviršiumi susirgsite.

Ir vis tiek reikėtų nerizikuoti. Įpraskite, kad vos uždarę namų duris nebegalite liesti savo veido. Dažnai su muilu plaukite rankas, stenkitės neliesti turėklų ir kitų objektų viešose vietose. Jei neturite galimybės nusiplauti rankas, naudokite dezinfekcinį skystį. Ir nemanykite, kad jūsų daiktai yra švarūs - net išlipę iš nuosavo automobilio geriau nusiplaukite rankas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(34)
(2)
(32)

Komentarai (4)