Aptiktos stiprios galaktinės tėkmės: kas tai yra?  ()

Aktyvūs galaktikų branduoliai savo šviesiu gali nustelbti visos galaktikos žvaigždes. Toks ryškus objektas gali turėti reikšmingą poveikį visos galaktikos evoliucijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena iš poveikio rūšių yra dujų tėkmės, išnešančios medžiagą iš galaktikos ir sustabdančios joje žvaigždėdarą.

Tėkmės yra sudėtingi dariniai – medžiaga jose gali būti įvairios temperatūros, susidėti iš skirtingo tankio gumulų ir taip toliau – taigi gali būti sunku nustatyti tikrąsias jų savybes.

Naujame tyrime pirmą kartą detaliai nagrinėjamos jonizuotos medžiagos, judančios tėkmėse, savybės.

Pasinaudodami ultravioletinių spindulių ruožo stebėjimais, atliktais Hablo kosminiu teleskopu, astronomai išnagrinėjo keturių galaktikų tėkmes – iš viso trylika komponentų. Komponentai skiriasi atstumais iki galaktikos centro ir kitomis savybėmis. Tarp 13 tėkmių net trys yra energingesnės, nei bet kurios anksčiau aptiktos; jų kinetinė galia viršija viso Paukščių Tako žvaigždžių šviesį. Tokios tėkmės tikrai gali numalšinti žvaigždėdarą savo galaktikose.

Taip pat pavyko nustatyti visų, išskyrus vieną, tėkmių padėtis. Paaiškėjo, kad jos randamos labai įvairiais atstumais nuo galaktikos centro – vienos nutolusios vos keletą parsekų, kitos – kelis tūkstančius. To buvo tikimasi ir anksčiau, bet turėti aiškų įrodymą irgi svarbu.

Šis atradimas reikšmingai prisideda prie geresnio supratimo apie galaktikų evoliuciją.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(16)
(1)
(15)

Komentarai ()