Maratonas 1904-ųjų Olimpinėse žaidynėse buvo tikra katastrofa - jas laimėjo žiurkių nuodų vartojęs sportininkas  ()

Maratonas - tai tradicinės ištvermės lenktynės. 1904 metais maratonininkai Sent Luiso Olimpinėse žaidynėse JAV turėjo įveikti beveik 40 km 33 °C karštyje. Sąlygos buvo itin prastos, o pačios lenktynės buvo labai keistos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keistenybės prasidėjo dar prieš startą. Vyriausias žaidynių organizatorius Jamesas E. Sullivanas nusprendė, kad būtų gerai paeksperimentuoti su dehidratacija. Taigi, 40 km trasoje buvo vos viena stotelė, kur bėgikai galėjo atsigerti iš šulinio. Priminsime - tvyrojo 33 laipsnių karštis. Negana to, lenktynės vyko ant žvyrkelio, kuriuo dardėjo automobiliai, bėgiojo arkliai. JAV bėgimas Williamas Garcia vos nemirė būtent dėl dulkių sukeltų vidinių pažeidimų.

Tuo tarpu paštininkas iš Kubos Andarínas Carvajalis vos nepavėlavo į lenktynes Nusipjovęs kelnes, kad jos primintų šortus, prie starto linijos jis stojo paskutinę minutę. Kiek anksčiau Naujajame Orleane jis prarado visus savo pinigus, todėl į Olimpines žaidynes atvyko autostopu. Ir buvo išbadėjęs, todėl bėgdamas savo maratoną jis užsuko į pakelėje buvusį sodą ir prisivalgė papuvusių obuolių. Savaime aišku, prasidėjo pilvo skausmai ir Carvajaliui teko sustoti nusnausti.

Lenktynėse dalyvavo ir du afrikiečiai tsvanai Len Tau ir Jan Mashiani. Tau bėgo labai gerai, tačiau tuomet jį užpuolė šunys. Dėl to jis turėjo išklysti iš trasos ir prarado daug pozicijų.

Prie starto linijos tuomet stojo 32 lenktynininkai, o finišą pasiekė 15. Na, sakykime, kad 14, nes pirmasis finišą pasiekė Frederickas Lorzas, kuris didžiąją trasos dalį įveikė automobiliu. Dar lenktynių pradžioje Lorzas pritrūko jėgų ir pasitraukė. Važiuodamas automobiliu link finišo jis mojavo bėgikams ir siuntė oro bučinius žiūrovams. Tačiau netoli finišo linijos jį vežęs automobilis sugedo ir Lorzas nusprendė bėgti toliau. Jis fotografavosi, mojavo ir būtų gavęs medalį, bet jo apgaulė greitai buvo išaiškinta. Lorzas gynėsi, kad juokavo.

Oficialiai lenktynes laimėjo šis žmogus - nuotraukoje jis artėja prie finišo:

Kaip matote, amerikietis Thomas Hicksas link aukso medalio juda ne savo jėgomis. Hicksas pirmavo didžiąją maratono dalį, bet jo palaikymo komanda ne kartą turėjo jį raginti ir neleisti jam prigulti. Toks palaikymas, žinoma, nėra blogai. Blogai tai, kad vėliau Hicksas gavo kelias dozes žiurkių nuodų (strichnino) ir brendžio. Šis mišinys sukėlė haliucinacijas, bet neleido Hicksui sustoti. Galiausiai jo išsekęs kūnas pasidavė, todėl jo palaikymo komanda jį praktiškai pernešė per finišo liniją. Jei ne gydytojų pastangos, tą dieną Hicksas būtų miręs.

Thomas Hicksas maratono finišo liniją kirto būdamas 3,6 kg lengvesnis. Trasoje jis praleido 3 valandas ir beveik 29 minutes. Nežinoma, ar jis vėliau nenorėjo pabendrauti su žaidynių organizatoriais, nusprendusiais apriboti sportininkams tekusį vandenį.

Tuo tarpu Andarínas Carvajalis išsimiegojo ir lenktynių finišą kirto ketvirtas. Tiesa, nežinoma, per kiek laiko, nes kai finišą pasiekė bronzos medalio laimėtojas visiems šis reginys jau buvo nusibodęs ir laiko niekas jau nebefiksavo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(39)
(4)
(35)

Komentarai ()

Susijusios žymos: