Kaip yra iš tikrųjų dėl rūkančių žmonių ir didelės COVID-19 rizikos: kas žinoma šiuo metu ir ką sako gydytojai bei mokslininkai  ()

Rūkymas kenkia sveikatai - tai žino visi. Visiems rūkoriams patariama atsisakyti šio įpročio, o tai padarę niekada nesigaili. COVID-19 pandemija tam yra palankus metas - vis tiek turite sėdėti namie. Bet ar rūkantieji susiduria su didesne tikimybe pasigauti SARS-CoV-2 virusą?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-04-02 Kaip yra iš tikrųjų dėl rūkančių žmonių ir didelės COVID-19 rizikos: kas žinoma šiuo metu ir ką sako gydytojai bei mokslininkai  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klausimas nėra toks jau kvailas, kaip atrodo. Šiandien dažnai girdite apie rizikos grupes, tačiau įprastai toks skirstymas yra susijęs su tikimybe pasveikti. Jaunesni, lėtinių ligų neturintys žmonės susiduria su mažesne sunkios COVID-19 infekcijos rizika. Neapsigaukite - net jei esate jaunas ir sveikas, nesate nepažeidžiamas. Saugotis visada verta, net jei tikimybė, jog mirsite nuo koronaviruso infekcijos yra maža.

Bet jei kalbėtume apie patį užsikrėtimą - ar rūkoriai susiduria su didesne tikimybe pasigauti COVID-19 ligą vien dėl to, kad rūko?

Šis klausimas buvo užduotas Naujojo Pietų Velso universiteto mokslininkams kvėpavimo takų ligų ekspertei profesorei Christine Jenkins ir visuomenės sveikatos specialistui Freddy Sitas. Mokslininkai iš karto patikino, kad tikslių duomenų šia tema nėra - tokie tyrimai dar nebuvo atlikti. Tačiau kai kurie žinomi faktai leidžia daryti prielaidą, kad rūkantieji susiduria su aukštesne COVID-19 rizika. Kodėl?

Profesorė Jenkins pirmiausia paminėjo paprasčiausią priežastį - rūkoriai liečia tai, ką deda į burną. Tiesą sakant, jie dažnai liečia ir savo veidą, ypač lūpas. Tai savaime didina riziką užsikrėsti įvairiais virusais. Rūkoriai taip pat dažniau išeina į lauką ir turi lankytis parduotuvėse. Tiesa, šiuos faktorius įmanoma valdyti - rūkantieji turėtų pasirūpinti atsargomis ir vengti kontakto su kitais žmonėmis.

Profesorius Sitas teigia, kad kai kurie tyrimai verčia manyti, kad rūkantys žmonės greičiausiai susiduria su aukštesne COVID-19 ligos rizika. Kvėpavimo takai yra pasidengę mažytėmis ataugomis (blakstienėlėmis), kurios padeda pašalinti svetimkūnius, įskaitant ir virusus. Rūkymas pažeidžia šias blakstienėles ir trukdo joms efektyviai atlikti savo funkcijas. Be to, rūkymas kenkia ir imuninei sistemai. Taigi, tikėtina, kad rūkantis žmogus susiduria su aukštesne COVID-19 ligos rizika.

Dažnas rūkorius sunkiau serga ir plaučių uždegimu ar net paprastu gripu. Be to, sunkiausiai COVID-19 ligą išgyvena tie, kurie turi kitų sveikatos problemų. Taigi, nors tokių tyrimų ir trūksta, galime spėti, jog rūkorius susiduria su aukštesne COVID-19 ligos rizika. Ir, jei žmogus rūko ilgą laiką, tikėtina, kad jam pasireikš sunkesni infekcijos simptomai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(7)
(-3)

Komentarai ()