Infekcinių ligų ekspertas perspėja apie didelį koronoviruso pavojų nešiojantiems kontaktinius lęšius - geriau kuo skubiau pereikite prie akinių  ()

6 iš 10 pasaulio gyventojų nešioja akinius arba kontaktinius lęšius. Kontaktinius lęšius pardavinėjančios įmonės kasmet už šiuos gaminius uždirba apie 6,1 mlrd. JAV dolerių (5,5 mlrd. Eur). Tačiau medikai įspėja: planetą siaubiant koronavirusui COVID-19, daug saugiau kontaktinius lęšius pakeisti akiniais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikos oftalmologijos akademijos (AOA) specialistai pateikia labai paprastą paaiškinimą, kodėl akiniai dabar yra geriausias pasirinkimas. Nešiodami akinius, jūs liausitės nevalingai liesti akis ir veidą – taigi, sumažės tikimybė infekcijos sukėlėjams patekti į kvėpavimo takus.

AOA atstovas daktaras Thomas Steinemannas pabrėžia, kad, nešiojant kontaktinius lęšius, žymiai padidėja tikimybė užsikrėsti COVID-19. Ryte įsidedant ir vakare išsiimant lęšius liečiama akies gleivinė.

„Nešiojantys kontaktinius lęšius dažnai trina akis, tada kasosi veidą, krapšto nosį. Tikrai ne visi laikosi griežtų higienos reikalavimų ir nuolat plauna rankas. Kai kurie gali paprasčiausiai pamiršti jas dezinfekuoti“, – pasakojo oftalmologas.

Akiniai taip pat sumažina tikimybę, kad į akis pateks ore tvyrančios koronaviruso sukėlėjų dalelės. Tačiau, pabrėžė gydytojas, dažniausiai koronavirusu užsikrečiama oro lašeliniu keliu per burną ir nosį.

Bet kokiu atveju, akiniai tikrai nepakenks – jie taps dar vienu barjeru, stabdančiu viruso plitimą.

„Daugeliui kyla klausimas, ar galima užsikrėsti COVID-19 per akies gleivinę? Teoriškai tai įmanoma, tačiau iki šiol ši teorija nėra nei įrodyta, nei pagrįsta“, – sako infekcinių ligų ekspertas Williamas Shatffneris, Vanderbilto universiteto Medicinos fakulteto profesorius.

Profesorius įsitikinęs, kad koronavirusas gali tapti konjunktyvito (akies junginės uždegimo) priežastimi.

Konjunktyvitas gali būti ūmus arba lėtinis. Ligą sukelia daug skirtingų priežasčių. Infekcinį konjunktyvitą sukelia bakterijos ar virusai. Infekcinio konjunktyvito atveju reikia atlikti junginės sekreto bakteriologinį tyrimą ir skirti gydymą.

Nors sukėlėjai gali būti skirtingi, liga pasireiškia panašiais simptomais.

Ūmus konjunktyvitas dažniausiai prasideda vienoje akyje ir greitai persimeta į kitą. Akį skauda, niežti, atsiranda pojūtis, lyg į ją būtų įkritęs svetimkūnis. Akys parausta, ašaroja, patinsta vokai, atsiranda gausių išskyrų (traiškanų).

Rytais būna sunku atsimerkti, nes vokai sulimpa dėl jų kraštuose sudžiūvusių pūlių. Išskyros gali būti ne tik pūlingos, bet ir gleivingos, vandeningos. Gali pasireikšti bendro negalavimo požymiai – karščiavimas, gerklės skausmas, padidėję limfmazgiai.

Statistika skelbia, kad konjunktyvitu sirgo iki 3 proc. kinų, užsikrėtusių koronavirusu.

Iki šiol nėra aišku, ar koronavirusas gali plisti per išskyras iš akių, taip pat ir ašaras. Ekspertai pabrėžia, kad jokiu būdu nereikia panikuoti, jei jūsų akys yra paraudę, ašaroja, niežti. Tiesioginių sąsajų tarp konjunktyvito ir koronaviruso simptomų kol kas nenustatyta.

Daugybė mikroorganizmų gali prilipti prie akies junginės. Jei jūsų akys netikėtai parausta, jas peršti ar niežti, būtina įdėmiau sekti, ar nepasireiškia kiti koronavirusui būdingi simptomai: kosulys, čiaudulys, dūsimas, karščiavimas, raumenų skausmas.

Būtina prisiminti, kad reikia kuo dažniau plauti ir dezinfekuoti veidą bei kuo mažiau jį liesti. Todėl specialistai primygtinai rekomenduoja vietoj kontaktinių lęšių rinktis akinius.

Parengta pagal CNN

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: