Dar negirdėta koronaviruso atsiradimo versija: COVID-19 sukeliantis virusas žmonių organizme galėjo tūnoti ne vienerius metus  ()

Naujajam koronavirusui sparčiai plintant visame pasaulyje ir sėjant baimę, mokslininkai verčiasi per galvą, bandydami išsiaiškinti, iš kur atsirado grėsmingasis SARS-CoV-2.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors kol kas neturime atsakymų į visus rūpimus klausimus, pavyzdžiui, ar jį pradėjo platinti gyvūnai, nauja analizė užtikrintai užčiaupė visus sąmokslo teoretikus, tvirtinančius, jog virusas buvo sukurtas laboratorijoje.

Šios studijos autoriai pateikė įdomių versijų apie naujojo koronaviruso kilmę, informuoja sciencealert.com. Vienoje iš galimų teorijų teigiama, kad SARS-CoV-2 kurį laiką cirkuliavo žmonių populiacijoje nekeldamas jokio pavojaus ir tik vėliau tapo pasaulį parklupdžiusios pandemijos sukėlėju.

„Tikėtina, jog SARS-CoV-2 pirmtakas pateko į žmonių organizmą ir įgavo naujų genetinių ypatybių prisitaikydamas bei nepastebimai plisdamas tarp žmonių“, – savo darbe rašo tyrėjų komanda, kurią sudaro mokslininkai iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės ir Australijos.

„Genetiniai pokyčiai leistų pandemijai įsisiūbuoti, atsirastų nemažai užkrato židinių“, – tvirtina mokslininkai. Jie išanalizavo SARS-CoV-2 ir kitų panašių koronavirusų genomų duomenis ir pademonstravo, jog COVID-19 sukeliančio viruso baltymų spyglių dalys, atsakingos už prisijungimą prie receptorių, taip veiksmingai prisijungia prie žmogaus ląstelių, kad ši savybė galėjo atsirasti tik natūraliosios atrankos būdu.

„Palyginę turimus žinomų koronavirusų atmainų genomo sekvenavimo duomenis, galime tvirtai pareikšti, kad SARS-CoV-2 atsirado dėl natūralių procesų, – sakė vienas iš tyrėjų imunologas Kristianas Andersenas, dirbantis medicinos tyrimų įstaigoje „Scripps Research“. – Dvi viruso ypatybės – mutacijos už prisijungimą prie receptorių atsakingose baltymų spyglių dalyse ir individuali genetinė sandara – leidžia atmesti prielaidą, jog jis buvo sukurtas laboratorijoje.“

Įsitikinusi, kad naujasis koronavirusas tikrai nėra nepavykusio eksperimento rezultatas, mokslininkų komanda ėmėsi nagrinėti dvi tikėtinas hipotezes. Pirmoji: viruso natūraliosios atrankos procesas įvyko užkrėsto gyvūno organizme, ir tik vėliau SARS-CoV-2 buvo perduotas žmogui. Tyrėjai aiškina, kad nors iš šikšnosparnių ir skujuočių paimtiems koronavirusų mėginiams būdingas panašus genomas, kol kas nepavyko aptikti visiško atitikmens.

„Nors nebuvo nustatytas nė vienas gyvūnų tarpe paplitęs koronavirusas, kuris būtų tinkamas kandidatas į SARS-CoV-2 pirmtakus, šikšnosparnių ir skujuočių koronavirusų įvairovė yra labai mažai ištirta“, – rašo studijos autoriai.

Antroji hipotezė skelbia, kad natūralioji atranka įvyko žmonėse, kai virusą perdavė gyvūnas.

„Remiantis antruoju scenarijumi, naujasis koronavirusas gyvūnų buvo perduotas žmonėms ir iš pradžių nemokėjo mūsų susargdinti, – tinklaraštyje aiškino Nacionalinių sveikatos institutų direktorius Francis Collinsas. – Bėgant metams, gal net dešimtmečiams, virusas laipsniškai evoliucionavo ir galiausiai įgijo gebėjimą plisti nuo žmogaus žmogui bei sukelti sunkią ir neretai gyvybei pavojų keliančią ligą.“

Šiuo metu nežinome, kuri iš minėtųjų dviejų hipotezių yra teisinga, tačiau mokslininkai sako, jog reikia daugiau įrodymų norint padaryti konkretesnę išvadą. Taigi, teks truputį palaukti, o kol kas plaukite rankas ir likite namuose.

Viskas, ką reikia žinoti apie koronovirusą ir jo sukeliamą ligą COVID-19: pagrindiniai simptomai, kaip plinta, kaip naikinti, ką daryti susirgus, kiek laiko būna ant paviršių ir organizme, apsauginės kaukės, dezinfekcija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(6)
(-5)

Komentarai ()