Štai koks karantino poveikis planetai: seismologai pastebėjo, kas vyksta su viršutiniu Žemės plutos sluoksniu  ()

Kadaise sausakimšos gatvės tapo tuščiomis. Eismas greitkeliuose sumažėjo iki minimalaus. Daugiau kaip pusė pasaulio gyventojų gyvena karantino sąlygomis ir stengiasi iš namų išeiti tik retais atvejais.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-04-08 Štai koks karantino poveikis planetai: seismologai pastebėjo, kas vyksta su viršutiniu Žemės plutos sluoksniu  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viruso suvaldymo priemonės pasaulį padarė daug tylesniu. Tai pastebėti pradėjo ir mokslininkai.

Visame pasaulyje seismologai pastebi vis mažiau aplinkos sukeliamo seisminio triukšmo, kurį sukuria mašinų, traukinių ir autobusų kelionių metu sukuriamos vibracijos. Dėl šios priežasties Žemės viršutinis plutos sluoksnis mažiau juda.

Pirmasis į šį fenomeną dėmesį atkreipė Belgijos karališkosios observatorijos geologas ir seismologas Thomasas Lecocq.

Nuo kovo vidurio aplinkos sukeliamas seisminis triukšmas sumažėjo iki 50 proc. Toks seisminio aplinkos aktyvumo lygis yra pastebimas tik Kalėdų dieną, kada visi žmonės laiką leidžia namuose.

Sumažėjęs aplinkos seisminis aktyvumas lėmė dar vieną įdomų dalyką – mokslininkai pradėjo užfiksuoti mažesnius žemės drebėjimus, kurių anksčiau jų aparatai nefiksuodavo.

Visur pasaulyje seismologinės stotys yra statomos už miestų ribų, tačiau Briuselyje kaip tik tokia stotis yra miesto viduryje. O tai reiškia, kad normaliu metu ji yra praktiškai nenaudinga, nes fiksuoja tik mašinų judėjimo vibracijas.

Seismologai iš kitų miestų praneša, kad pastebi panašias tendencijas ir sumažėjusius virpesius. Tokia informacija pasidalino ir Vakarų Londone dirbanti seismologė Paula Koelemeijer. Vibracijos sumažėjo ir kitoje pasaulio pusėje – Los Andžele.

Th.Lecocq tvirtina, kad visi šie stebėjimai tik įrodo, kad žmonės paiso vyriausybių taikomų judėjimo apribojimų ir lieka namuose.

„Iš seismologinio požiūrio taško aš galiu žmonėms pasakyti tik tai – namuose jaučiatės vienas, tačiau visi daro tą patį. Visi gerbia taisykles“, – kalbėjo Th.Lecocq.

Šie duomenys taip pat gali būti panaudoti ieškant vietų, kuriose viruso suvaldymo priemonės neveikia taip gerai, kaip tikisi valdžia.

Parengta pagal CNN inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(88)
(9)
(79)

Komentarai ()