Manau, kad sergu COVID-19 - kaip turėčiau gydytis namie?  (3)

COVID-19 liga yra bauginanti, nes yra nepažįstama ir nepagydoma. Žmonės turi pasikliauti savo imunine sistema ir medicininėmis priemonėmis, kurios tai imuninei sistemai padeda. Bet jei kenčiate nuo švelnių COVID-19 simptomų, tikriausiai liksite namie. Ypač jei apskritai nežinate, kuo sergate. Štai ką jums tokiu atveju pataria Kvinslando universiteto mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, būtų gerai, jei pasirūpintumėte tikslia diagnoze. Tačiau mąstant realistiškai ir taip aišku, kad nemaža dalis švelnesnių COVID-19 ligą primenančių simptomų varginamų žmonių lieka namie. Jie supranta, kad patvirtinto šios ligos gydymo nėra ir stengiasi vengti ligoninių. Tuo tarpu kiti turi patvirtintą COVID-19 diagnozę, bet serga lengva ligos forma ir yra išleisti gydytis į namus. Ką šiems žmonėms reikėtų daryti?

Pasak Pasaulio Sveikatos Organizacijos pagrindiniai COVID-19 simptomai yra karščiavimas, sausas kosulys ir nuovargis. Kai kurios pacientus taip pat vargina viduriavimas, raumenų skausmai, varvanti nosis, gerklės skausmas. Visus šiuos simptomus galima malšinti ir namie, jei tik nekyla komplikacijų ir būklė neblogėja.

Ką galima daryti?

Karščiavimą ir raumenų skausmus malšina paracetamolis. PSO anksčiau patarė nenaudoti ibuprofeno, bet vėliau šią rekomendaciją atšaukė - šį vaistą naudoti galima.

Užsikimšusią nosį galima gydyti įprastais purškalais, skaudančią gerklę - medumi, purškalais, druskos tirpalu.

Kosulį kontroliuoti šiek tiek sunkiau. Patariama išbandyti garų inhaliacijas, medų ir gerti nemažai arbatos.

Yra šiek tiek įrodymų, kad cinko pastilės padeda greičiau pasveikti, bet tai nėra patvirtintas faktas. Tuo tarpu vitamino C papildai šiuo atveju jau nepadės (bet ir nepakenks). Labai svarbu laikytis sveikos mitybos, kad organizmas nebūtų papildomai apkraunamas riebiu maistu, ilsėtis ir gerti daug skysčių.

Sekite savo organizmo būklę - matuokite temperatūrą, stenkitės pastebėti, ar jūsų kūnui trūksta skysčių, ar atsiranda naujų simptomų. Apie pakitimus reikėtų kalbėtis su gydytojais, bet tam nebūtina lankytis ligoninėje.

Ko negalima daryti?

Dabar vis dažniau išgirsite mokslininkų pasvarstymus ir pirminius tyrimų duomenis, kurie žadės lengvai prieinamų vaistų atnešamą pagijimą. Kol kas patvirtinto gydymo nuo COVID-19 nėra - būtinai tai turėkite omenyje. Nebandykite vartoti nepatvirtintų vaistų - dabar ne metas atlikinėti eksperimentus su savimi. Šalutinis poveikis gali pabloginti jūsų būklę, todėl geriau klausykite gydytojų rekomendacijų ir venkite garsiai pažadėtų greitų sprendimų.

Ir nesusitikinėkite su artimaisiais, nesilankykite viešose vietose. Apskritai venkite žmonių.

Kas jei simptomai pablogės?

Kai kuriuos žmones ima kankinti pasunkėjęs kvėpavimas. Taip nutinka tuomet, kai plaučiuose ima kauptis gleivės, blokuojančios deguonies perdavimą į kraujagysles. Tuomet būtina kreiptis į gydytojus - kvieskite greitąją pagalbą.

Tas pats patarimas galioja ir kitais ligos pasunkėjimo atvejais. Ligoninės turi reikiamą įrangą ir vaistus, kurie gali palengvinti ir sunkius simptomus. Todėl nereikėtų kentėti namie, jei simptomai ima aštrėti.

Kada vėl galėsiu susitikti su artimaisiais?

Kinijos patirtis rodo, kad žmogus nešioja virusą apie 20 dienų, tačiau viskas priklauso nuo infekcijos sunkumo. Australijos gydytojai teigia, kad norint nutraukti saviizoliaciją reikia atitikti abi šias sąlygas:

  • nuo pirmųjų simptomų pasireiškimo turi praeiti bent 10 dienų;
  • visi ligos simptomai turi būti pranykę bent 72 valandas.

Tačiau visada geriau pabūti atsargesniems ir saviizoliaciją tęsti kiek įmanoma ilgiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(35)
(3)
(32)

Komentarai (3)