Katės gali užsikrėsti koronavirusu, bet jums dėl to nereikėtų labai bijoti  ()

Kinų mokslininkai nusprendė išsiaiškinti, ar SARS-CoV-2 virusas lengvai patenka į šunų, kačių, kiaulių, šeškų, vištų ir ančių ląsteles. Pasirodo, dauguma naminių gyvūnų šiam virusui vis dar yra labai atsparūs. Bet ne visi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai išsiaiškino, kad iš visų paminėtų gyvūnų katės ir šeškai lengviausiai užsikrečia SARS-CoV-2 virusu. Kitaip tariant, šis virusas lengviausiai prasibrauna į šių gyvūnų ląsteles. Katės gali užsikrėsti lygiai taip, kaip ir žmonės - per ore sklandančius kieno nors iškosėtus ar iščiaudėtus lašelius su virusais. Ir nors tai sukels nerimą ne vienam šį straipsnį skaitančiam žmogui, gyvūnų augintojai dėl to neturėtų panikuoti.

Mokslininkai tiesiog norėjo išsiaiškinti, kurie gyvūnai užsikrečia lengviausiai. Tai yra, gyvūnai buvo lyginami tarpusavyje, o ne su žmonėmis. Ir iš visos šių gyvūnų gausos katės ir šeškai buvo tie, į kurių ląsteles SARS-CoV-2 pateko lengviausiai. Bet mokslininkai naudojo labai ribotą gyvūnų skaičių ir virusas buvo suleidžiamas. Nors jie teigė, kad katės užsikrėtė taip lengvai, kad tikriausiai susirgtų ir įkvėpusios virusą, protrūkis tarp šių gyvūnų nėra pastebimas. Galbūt katės yra pažeidžiamiausios SARS-CoV-2 tarp gyvūnų, tačiau jos šiam virusui yra gerokai atsparesnės nei žmonės.

Jeanette O'Quin, Ohajaus universiteto mokslininkė, irgi suskubo nuraminti žmonių - „Tai yra žmonių liga. Didžiausia rizika susirgti yra nuo žmogaus.“ Kiti mokslininkai patvirtino tą patį. Nors visada egzistuoja tikimybė užsikrėsti nuo katės, ji yra labai menka, nes būtų sunku surasti užsikrėtusią katę, o tada būtų sunku užsikrėsti nuo jos. Taigi, tikimybė, kad jūsų katė užsikrės COVID-19 yra maža, o tikimybė, kad jūs užsikrėsite nuo katės - dar mažesnė.

Kitas kinų tyrimas atkreipė dėmesį, kad Uhane 14 % tirtų kačių turi antikūnių, saugančių nuo SARS-CoV-2 viruso. Bet vėlgi - ir šis tyrimas įtraukė labai nedaug gyvūnų. Mokslininkai ėmė mėginius iš 17 šunų ir 8 kačių - visi šie gyvūnai gyveno namuose, kuriuose buvo ir bent vienas COVID-19 liga sirgęs žmogus. Nei vienas iš gyvūnų neužsikrėtė.

Didesnis tyrimas, apėmęs net 4000 gyvūnų (šunų, kačių ir arklių), vykdytas JAV ir Pietų Korėjoje, taip pat nenustatė užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų. Taigi, nors gyvūnams įmanoma užsikrėsti, tikimybė, kad tai įvyks yra labai menka.

Kita vertus, mokslininkai teigia, kad sergant COVID-19 liga reikėtų laikytis atsargumo priemonių. Saugodami savo augintinius šerkite juos dėvėdami kaukę, dažnai plaukite rankas. 

(3)
(1)
(2)

Komentarai ()