„Tai buvo ne tik pats keisčiausiais dalykas, ką teko patirti, bet ir labai pavojingas - vos nesukėliau gaisro“. Saugokitės šių koronaviruso pojūčių - pajutus, reikia labai atsargiai elgtis su aplinka  ()

„Prabudau ir nebegalėjau nieko užuosti ir nebejutau jokio skonio. Tai buvo pats keisčiausiais dalykas, ką teko patirti“, – CNN pasakojo londonietė Holly Bourne. Moteris nejuto jokių koronavirusinei infekcijai būdingų simptomų – karščiavimo ar kosulio, todėl į tiriamų dėl COVID-19 sąrašus Didžiojoje Britanijoje nepateko. Visgi prarasta uoslė, skonio jausmas, keisti galvos skausmai ir silpnumas leido jos gydytojui nustatyti, kad moteris užsikrėtė koronavirusu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors rimtų studijų, įrodančių, kad uoslės netekimas yra susijęs su koronavirusine infekcija, nėra, gydytojai jau priskiria šį simptomą prie galimų COVID-19 požymių. Tačiau kol kas nėra aišku, kiek dažnas šis simptomas, be to, nežinia ir tai, kiek ilgai jis juntamas.

Skonio ir uoslės netekimas yra sudėtingas ne tik psichologiškai, bet ir pavojingas. Tą H. Bourne suprato tada, kai jos vaikinas pasiklausė, kodėl plastikinis margarino indas lydosi ant viryklės. Moteris tuo metu nusisukusi gamino sumuštinius ir nė neužduodė degėsių kvapo.

Profesorius Steve'as Mungeris, Floridos (JAV) Uoslės ir skonio centro direktorius, teigia, kad nežinoma, kiek ilgam netenkami svarbūs pojūčiai tada, kai užsikrečiama koronavirusu.

„Tai, kad uoslės netekimas yra viršutinių kvėpavimo takų infekcijų, kilusių dėl virusų, pavyzdžiui, peršalimo, gripo, pasekmė, žinome seniai. Dalis žmonių praranda uoslės pojūtį, dažniausiai – laikinai, tačiau labai nedidelė dalis šį pojūtį praranda visam laikui“, – sakė jis.

Anot profesoriaus, kartais prireikia dienų, savaičių ar netgi mėnesių, kad prarasti pojūčiai sugrįžtų. Be to, kai kuriais atvejais uoslė ir skonis sugrįžta laipsniškai, o kai kuriais atvejais – iš karto. Kas tą lemia – nežinoma.

„Praėjo dvi savaitės ir maždaug 70 proc. mano uoslės sugrįžo. Viena nosies pusė veikia geriau nei kita“, – kalbėjo H. Bourne.

Claire Hopkins, Didžiosios Britanijos rinologų draugijos prezidentė, reikalauja, kad uoslės netekimas būtų įtrauktas į koronavirusui būdingų simptomų sąrašą. Balandžio pradžioje ji pasidalino savo tyrimu, kuris rodo, kad uoslės ar skonio pojūčio praradimas yra dažnesnis požymis, lydintis COVID-19 infekciją, nei karščiavimas. Iš 400 tūkst. britų, kurie kovo 24-29 dienomis pranešė turintys vieną ar kitą COVID-19 būdingą simptomą, apie skonio ar kvapo netekimą pranešė 18 proc. žmonių, o karščiavo – 10,5 proc.

Ji taip pat apklausė pacientus, kurie neteko uoslės ar skonio pojūčio. Maždaug pusė jų pasakojo, kad praėjus maždaug savaitei po šių simptomų atsiradimo, pojūčiai pradėjo grįžti, po dviejų savaičių apie pagerėjimą kalbėjo du trečdaliai pacientų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(6)
(5)
(1)

Komentarai ()