Kinijos miestai atšaukia karantiną - perspėja, kad po mėnesio ar dviejų gali prasidėti dar didesnė mirčių banga  ()

11 savaičių trukęs karantinas Kinijos mieste Uhane trečiadienį baigėsi. Gyventojams pagaliau leidžiama laikinai palikti namus, aišku, gavus valdžios leidimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Parduotuvės vėl atsidaro, žmonės masiškai palieka miestą. Nors mokyklos išlieka uždarytos ir gyventojai vis dar skatinami likti namuose, kai kurie žmonės jau pradeda rinktis gatvėse pažaisti ir tiesiog pasišnekučiuoti, praneša portalas „Business Insider“.

Nuo pat visiško Uhano uždarymo sausio 23 d. Kinijoje nuolat krito naujų koronaviruso atvejų skaičius. Pirmą kartą naujų atvejų valstybėje, bent jau taip tvirtinama, nebuvo užfiksuota kovo 19 d. Už Uhano ribų valdžia apribojimus palengva mažino jau pastarąsias porą savaičių.

Italija panašius apribojimus pritaikė kovą, o kitos valstybės galiausiai pasekė jos pavyzdžiu. Tačiau kai kurie ekspertai baiminasi, kad apribojimų panaikinimas gali atvesti prie naujos viruso bangos.

Pasak Honkongo universiteto epidemiologo dr. Beno Cowlingo, tiriančio gripo plitimą ir kontrolės priemones, karantinas iš esmės gali nukelti aukščiausią protrūkio tašką trims mėnesiams.

„Tai, kas atsitiko Uhane ir kas dabar vyksta Šiaurės Italijoje, nėra epidemijos pikas. Iki piko liko maždaug mėnuo, – teigė mokslininkas. – Labai tikėtina, kad antroji banga jų laukia po mėnesio ar dviejų. Ar jie tada vėl užsidarys?“

Keliautojai ir simptomų nejaučiantys asmenys gali sukelti naujas infekcijos bangas

Yra du pagrindiniai būdai, kaip virusas gali vėl išplisti, gyventojams išėjus iš namų, grįžus į darbą, vedant vaikus į mokyklas ir einant apsipirkti.

Pirma, mažas skaičius žmonių, kurie buvo uždaryti karantine, pašalinus apribojimus vis dar gali sirgti, tačiau patys to nežinoti. Tokie žmonės gali platinti ligą ir taip sukelti naują infekcijų bangą.

Antra, užsieniečiai, kurie gali virusą atvežti į valstybę. Pastarasis variantas lėmė naujus ligos atvejus Honkonge.

Kovo pradžioje Honkonge tebuvo 100 ligos atvejų dėl įvesto socialinio atstumo, darbo iš namų, visuomenės informavimo kampanijų ir kokybiškų atvejų sekimo technologijų. Kovo 2 d. valstybės tarnautojams buvo leista grįžti į darbus. Po dviejų savaičių mieste buvo užfiksuotas COVID-19 atvejų augimas iki 160.

Vos užsienyje buvusiems gyventojams pradėjus grįžti namo, Honkonge koronaviruso atvejų skaičius padvigubėjo. Kovo pabaigoje buvo pranešta jau apie daugiau nei 400 naujų atvejų, o trečiadienį susirgusiųjų skaičius pasiekė 960.

„Šis dėsningumas kartojasi visoje Azijoje: žemyninėje Kinijoje, Singapūre, Taivane – šalyse, kurios vienos pirmųjų susidūrė su protrūkiu, – teigė CNN analitikas Jamesas Griffithas. – Visos jos dabar įveda naujus apribojimus iškilus netikėtam ligos atvejų skaičiui.“

Honkongo lyderė Carrie Lam teigė, kad miestas jau išgyveno pirmas dvi koronaviruso bangas.

„Pirmoji banga buvo baiminantis ligos perdavimo iš žemyninės Kinijos, todėl mes priėmėme daugybę priemonių, – teigė Carrie Lam. – Antroji banga buvo vietiniai ligos perdavimai, susiformavus židiniams po bendrų vakarienių ir kitų veiklų. Dabar mes susiduriame su trečiąja banga.“

Kovo pabaigoje Honkongas vėl išsiuntė valstybės tarnautojus namo ir atliko griežtą visų, į miestą atvykstančių asmenų patikrą. Carrie Lam taip pat paliepė barams ir kavinėms nustoti prekiauti alkoholiu. Trečiadienį Honkongas pratęsė apribojimus dar dviem savaitėms, iki balandžio 23 d.

Honkongas, žemyninė Kinija, Singapūras ir Taivanas uždraudė kitų valstybių piliečiams atvykti į šalį. 

Naujos viruso bangos gali lemti daugiau karantininių apribojimų

Beveik visi nauji koronaviruso atvejai žemyninėje Kinijoje dabar kyla iš žmonių, atvykusių iš užsienio, tarp kurių yra ir studentų, kurie grįžta namo.

„Tie žmonės tiesia kelią antrai bangai, – teigė B. Cowlingas. – Šaliai reikės svarstyti dėl dar vieno karantino paskelbimo.“

Be uždraudimo užsieniečiams patekti į šalį, kai kurios Kinijos savivaldos vos paskelbus apie verslo apribojimų pabaigą įvedė juos pakartotinai.

Pastangos užkardyti naujų atvejų atvežimą bus svarbiausias naujos bangos suvaldymo uždavinys. Moksliniame žurnale „Science“ išleistas tyrimas įrodė, kad kelionių ribojimai tampa veiksmingi, vos valstybėje ar teritorijoje būna suvaldytas viruso plitimas pačiose bendruomenėse.

„Kinijos provincijos ir kitos šalys, kurios sėkmingai sustabdė vidinį COVID-19 plitimą, turi atsargiai apsvarstyti, kaip joms reikėtų atkurti keliones ir mobilumą, kad išvengtų atsinaujinusio ligos plitimo savo populiacijoje“, – teigė tyrimo pagrindinis autorius Moritzas Kraemeris.

Tačiau Kinijos mokslininkai ir sveikatos ekspertai kiek anksčiau sumenkino kitos koronaviruso bangos grėsmę.

„Man asmeniškai antra koronaviruso protrūkio banga Kinijos viduje nebūtų toks didelis rūpestis“, – kovo 18 d. teigė Pekino universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamento vadovas Cao Wei.

Tačiau kiti ekspertai pabrėžė, kad 1918 m. gripo epidemija, pražudžiusi 50 mln. žmonių, sklido trimis bangomis. Antroji buvo mirtingiausia.

Vos COVID-19 atvejų skaičiui vėl pradėjus kilti kokioje nors vietovėje, ten esančios valdžios institucijos turėtų iš naujo apsvarstyti dar vieno karantino įvedimą.

„Tai, kas atsitiko Uhane, dar kartą gali atsitikti bet kuriame mieste“, – teigė B. Cowlingas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: