Europoje plinta visai kitoks koronovirusas, nei Kinijoje: štai ką rodo naujas tyrimas  (1)

Vokietijos ir Didžiosios Britanijos genetikai sudarė COVID-19 evoliucijos žemėlapį ir nustatė, kad šiuo metu pasaulyje plinta trys koronaviruso tipai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šia žinia dalinasi Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius, profesorius Saulius Čaplinskas, kuris remiasi „South China Morning Post“ portalo informacija.

Publikacijoje teigiama, kad pasaulyje egzistuoja trys COVID-19 ligą sukeliančio koronaviruso atmainos: A, B ir C. A tipas artimiausias šikšnosparniuose ir skujočiuose aptiktiems koronavirusams ir, nors jis rastas Uhane – pradinio protrūkio epicentre, nebuvo jo pirminis tipas.

A tipas taip pat buvo rastas amerikiečiams, gyvenusiems Uhane, ir kitiems pacientams JAV ir Australijoje.

Uhane labiausiai paplitęs B tipo virusas imunologiškai arba ekologiškai gali būti prisitaikęs didelei Rytų Azijos gyventojų daliai. Todėl prieš mutavimą, greičiausiai dėl tam tikro regioninio rezistentiškumo ir lėtos viruso mutacijos pirminėse plitimo stadijose, nenukeliavo toli už Rytų Azijos ribų.

Europoje dažniausiai aptinkamas C tipas buvo rastas Singapūro, Honkongo ir Pietų Korėjos mėginiuose, tačiau jo nebuvo aptikta nė viename kontinentinės Kinijos paciente. Tyrėjai padarė išvadą, kad A variantas buvo protrūkio šaknis, B tipas dviem skirtingomis mutacijomis buvo gautas iš A, o C tipas – B varianto „dukra“.

„Mokslininkai taip pat parodė, kaip žmonių judėjimas prisidėjo prie viruso mutacijos, pavyzdžiui keliaudamas nuo Uhano iki Meksikos virusas patyrė 10 mutacijų. Plisdamas virusas greitai mutuoja ir labiau prisitaiko plitimui skirtingų šalių skirtingose žmonių populiacijose. Tai reiškia, kad virusas galės ilgai egzistuoti kartu su žmonėmis“, – savo feisbuko profilyje skelbia S. Čaplinskas.

Profesorius taip pat remiasi „Neuroscience News“ žurnalo publikacija, kurioje skelbiama apie sukurtą naują išmaniojo telefono programą. Remiantis kosulio garsu, ji 70 proc. tikslumu gali nustatyti ar žmogus serga COVID-19 liga.

„PSO duomenimis, 67,7 proc. žmonių koronavirusas sukelia sausą, o ne šlapią peršalimui ar alergijai būdingą kosulį. Programa vis dar tobulinama ir per artimiausias kelias savaites bus prieinama nemokamai“, – rašo S. Čaplinskas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(8)
(6)
(2)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: