Ką reikia žinoti apie nėštumą ir gimdymą pandemijos fone?  ()

Nėštumas yra ypatingas laikas, kupinas įspūdžių ir laukimo. Tačiau besilaukiančioms motinoms, susiduriančioms su koronaviruso protrūkiu savo šalyje, baimė, nerimas ir netikrumas gali tapti šaukštu deguto ir aptemdyti šį džiaugsmo kupiną laikotarpį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kad taip neįvyktų, specialistai rekomenduoja laikytis visų saugumo priemonių. Šį straipsnį publikavo Jungtinių Tautų Vaikų Fondas (UNICEF). Informacijos suteikė Tarptautinės akušerių konfederacijos prezidente Franka Cadée. Ji atsakė į klausimus, kylančius daugybei šiuo metu besilaukiančių moterų.

Lietuvoje, į kurią koronavirusas atėjo ne iš karto, viešojoje erdvėje vykstant diskusijoms apie sveikatos apsaugos prisitaikymą prie epidemijos sąlygų ir moterų teises turėti palaikymą gimdymo metu, ši tema taip pat yra aktuali.

Ar saugu tęsti reguliarius sveikatos patikrinimus?

Daugelis būsimų motinų bijo eiti į susitikimus su gydytojais karantino metu. Pasaulyje smarkiai taikomasi prie situacijos – nuo konsultacijų telefonu iki sutrumpinto fizinio susitikimo laiko.

F. Cadée teigė besitikinti, kad būsimos motinos su supratingumu suvoks būtinybę trumpinti kūdikio vystymuisi stebėti skirtus susitikimus. Šie pakeitimai daromi tam, kad galėtų būti apsaugotos tiek jos pačios, tiek sveikatos priežiūros specialistai. Vis dėlto prireikus fizinė konsultacija turėtų būti suteikiama.

„Gimus vaikui, taip pat svarbu ir toliau gauti profesionalią pagalbą ir konsultacijas, įskaitant įprastinę imunizaciją. Pasitarkite su savo sveikatos priežiūros specialistu, kaip saugiausia organizuoti šiuos dalykus“, – sakė ji.

Jeigu aš sergu koronavirusu, ar jis persiduos ir mano vaikui?

Vis dar nežinoma, ar nėštumo metu virusas gali būti perduodamas iš motinos kūdikiui.

„Geriausias dalykas, kurį galite padaryti, yra imtis visų būtinų atsargumo priemonių, kad apsisaugotumėte nuo COVID-19 viruso. Tačiau jei esate nėščia ar ką tik pagimdžiusi ir blogai jaučiatės, turėtumėte nedelsdama kreiptis į gydytoją ir laikytis savo sveikatos priežiūros specialisto nurodymų“, – rekomendavo gydytoja.

Planavau gimdyti ligoninėje ar klinikoje. Ar tai yra vis dar gera idėja?

Moterys turėtų paklausti gydytojo ar akušerio, kokia, jų manymu, yra saugiausia vieta ir kaip bus imamasi atsargumo priemonių atsižvelgiant į situaciją. F. Cadée teigė, kad viskas priklauso nuo pačios moters, jos padėties ir sveikatos priežiūros sistemos šalyje.

Dauguma sveikatos priežiūros įstaigų šiuo metu taiko priemones – sergantieji COVID-19 naudojasi vienu korpusu, o visi kiti – kitu. Tačiau kai kuriose situacijose tai visiškai neįmanoma.

„Kai kuriose ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse, tokiose kaip Nyderlandai, iš kurių esu kilusi, turime sveikatos priežiūros sistemą, į kurią yra integruotas gimdymas namuose – jis ten yra saugus. Tačiau tokia sistema veikia toli gražu ne visose šalyse“, – sakė gydytoja.

Pasak jos, šiuo klausimu būtina pakalbėti su gydytoju, kuris jus prižiūri viso nėštumo metu.

Ar mano partneris ar šeimos narys gali būti šalia, kai gimdysiu?

Kiekvienos šalies politika šiuo klausimu skiriasi. F. Cadée mano, kad moterys turėtų turėti šalia asmenis, kurie jas palaikytų, jei bus imtasi tinkamų atsargumo priemonių.

„Pastebime, kad kai kuriose šalyse per gimdymą dalyvauti yra draudžiama, ir tai mane labai neramina. Suprantama, kad norima sumažinti žmonių skaičių ligoninėje, bandoma mažinti kontaktą, ir tai labai logiška. Vis dėlto užtikrinkime, kad moteris turėtų vieną artimą žmogų šalia, kai gimdo, kad jis galėtų ją palaikyti.

Turime būti užjaučiantys ir suprasti kiekvieną situaciją tokią, kokia ji yra, ir kad sveikatos priežiūros specialistai kartu su šeimos nariais daro viską, kas įmanoma saugiam gimdymui užtikrinti, stengiasi naudotis sveiku protu ir klauso vienas kito. Manau, kad labai svarbu, kad mes stengtumėmės veikti kaip bendruomenė“, – išsakė savo nuomonę ji.

Kokius klausimus turėčiau užduoti savo sveikatos priežiūros specialistui?

Kalbant apie jūsų gimdymo planą, svarbu užduoti tiek klausimų, kiek jums reikia. F. Cadée siūlo šiuos klausimus:

1. Ar šioje ligoninėje man gresia koronavirusinė infekcija? Ar kažkas kitas čia sirgo COVID-19?
2. Kaip atskirti COVID-19 virusą turinčius žmones nuo žmonių, kurie jo neturi?
3. Ar yra pakankamai apsauginių drabužių sveikatos priežiūros specialistams?
4. Ar aš galiu pasiimti ką nors iš artimųjų kartu? Jei ne, kodėl?
5. Ar aš galėsiu po gimdymo praleisti laiką su savo kūdikiu? Jeigu ne, kodėl?
6. Ar aš galiu žindyti savo kūdikį? Jei ne, kodėl?

Ką besilaukiančios turėtų daryti, kad būtų saugios COVID-19 protrūkio metu?

Tyrimai rodo, kad nėščios moterys neturi didesnės rizikos užsikrėsti COVID-19 nei bet kuri kita žmonių grupė. Nepaisant to, dėl pokyčių jų kūne ir imuninėje sistemoje paskutiniais nėštumo mėnesiais jų sveikatą gali stipriai paveikti kai kurios kvėpavimo takų infekcijos, todėl svarbu imtis atsargumo priemonių.

F. Cadée pataria praktikuoti šias fizinio atsiribojimo priemones:

a) Venkite kontakto su visais, kuriems pasireiškia koronavirusinės ligos simptomai.
b) Kai įmanoma, venkite viešojo transporto.
c) Dirbkite iš namų, jeigu tik įmanoma.
d) Venkite susibūrimo vietų, ypač uždarose erdvėse.
e) Venkite nereikalingų susitikimų ir kontaktų.
f) Jeigu įmanoma, bendraukite su gydytojais telefonu.

Ar galiu saugiai žindyti savo kūdikį?

„Kiek mes žinome, visiškai saugu tęsti žindymą. Visi tyrimai rodo, kad COVID-19 nėra perduodamas per motinos pieną, todėl motina gali maitinti krūtimi – tai yra geriausia, ką ji gali padaryti dėl savo kūdikio“, – sakė F. Cadée.

Vis dėlto, jei įtariate, kad sergate COVID-19, svarbu kuo anksčiau kreiptis į gydytoją ir vykdyti sveikatos priežiūros specialisto nurodymus.

Papildomos apsaugos priemonės yra dažnas rankų plovimas muilu ir vandeniu, reguliarus dažnai liečiamų paviršių valymas ir dezinfekavimas namuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()