PSO kritikuoja „imuninių pasų“ išdavimą - kas tai yra ir kodėl tai gali sustiprinti pandemiją  ()

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) perspėjo, kad nėra įrodymų, jog žmonės, kuriems naujojo koronaviruso testas yra teigiamas, būtų įgavę imunitetą šiai ligai ir apsaugoti nuo pakartotinės infekcijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis įspėjimas reiškia, kad „imuninių pasų“ išdavimas, apie kurį kalbama tokiose šalyse kaip Didžioji Britanija ar JAV, ir kurie leistų dokumento turėtojams grįžti į prieškarantininį gyvenimo režimą, gali skatinti tolesnį pandemijos plitimą.

„Šiuo metu nėra įrodymų, kad žmonės, pasveikę nuo COVID19 ir turintys antikūnų, būtų apsaugoti nuo antros infekcijos, – sakoma PSO pranešime. – Iki 2020 balandžio 24 d. nė vienas tyrimas neįvertino, ar SARS-CoV-2 antikūnų turėjimas suteikia imunitetą vėlesnei šio viruso reinfekcijai“.

Kai kurios vyriausybės, norėdamos palaipsniui sugrąžinti žmones į darbą ir atnaujinti ekonominę veiklą, pasiūlė išduoti dokumentus, patvirtinančius žmonių imunitetą. Tokie dokumentai turėtų būti išduodami remiantis serologiniais tyrimais, atskleidžiančiais antikūnų buvimą kraujyje.

„Bet imunizacijos antikūnais veiksmingumas vis dar nėra nustatytas, o turimi moksliniai duomenys nepateisina „imuninio paso“ arba „nepavojingumo pažymėjimo“ išdavimo“, perspėja PSO.

Dabartiniu pandemijos momentu nepakanka įrodymų apie antikūnų sukelto imuniteto veiksmingumą, kad būtų galima užtikrinti tokio „imuniteto paso“ arba „nerizikingo pažymėjimo“ tikslumą.

„Žmonės, manantys, kad turi imunitetą antrinei infekcijai, nes yra gavę teigiamą antikūnų testo rezultatą, gali nepaisyti visuomenės sveikatos patarimų, – įspėja PSO. – Todėl tokių sertifikatų naudojimas gali padidinti tolesnio viruso perdavimo riziką“.

PSO taip pat mano, kad šiuo metu naudojamiems serologiniams testams „reikia papildomo patvirtinimo, kad būtų galima nustatyti jų tikslumą ir patikimumą“.

Pirmiausia, testai turi padėti atskirti imuninį atsaką į naują koronavirusą nuo antikūnų, atsiradusių užsikrėtus kitais iš šešių žinomų žmogiškųjų koronavirusų – iš kurių keturi yra plačiai paplitę ir sukeliantys lengvą peršalimą.

Tuo tarpu du likę yra atsakingi už MERS (Vidurinių Rytų respiracinį sindromą) ir SARS (sunkų ūminį kvėpavimo sindromą).

„Žmonės, užsikrėtę vienu ar kitu virusu, sugeba gaminti antikūnus, kurie sąveikauja su antikūnais, pagamintais reaguojant į SARS-CoV-2 sukeltą infekciją“, – sako PSO pabrėždama, kad labai svarbu juos identifikuoti.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()