Lauktas proveržis? COVID-19 vakcinos bandymas su beždžionėmis pavyko - jos nesuserga jau 28 dienas ir kas bus toliau  ()

Šešios beždžionės, kurioms buvo suleista Oksfordo universiteto sukurta vakcina, jau 28 dienas nesuserga koronavirusu, nors turėjo ryškų kontaktą su COVID-19, rašo „Business Insider“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie rezultatai pasaulio lenktynėse su koronavirusu – geras ženklas vakcinai, kuri jau testuojama ir su žmonėmis.

Eksperimentas su beždžionėmis buvo atliktas kovo mėnesio antrojoje pusėje. Jį atliko Hamiltone esančios „Rocky Moutnain“ laboratorijoje. Apie tai pranešė „New York Times“.

Šešiems rezusams (šunbeždžionių šeimos primatai, Macaca mulatta) suleistą vakciną sukūrė Jenner institutas ir Oksfordo vakcinos grupės.

Vėliau beždžionės buvo aplinkoje su aukštu koronaviruso lygiu. Anksčiau nuo to buvo susirgusius kitos beždžionės. Tačiau vakcinos paveiktos beždžionės neturėjo jokių simptomų ir sveikos išbuvo jau 28 dienas.

„Šie primatai yra panašiausi į žmogų“, – „New York Times“ sakė tyrėjų komandos vadovas Vincentas Munsteris.

Šešios beždžionėms buvo duota „hAdOx1 nCoV-19“ vakcina. Ji nuo praėjusios savaitės ketvirtadienio jau išbandoma ir su žmonėmis.

Tikimasi, kad tyrimų rezultatai paaiškės rugsėjo mėnesį.

Nors eksperimento su beždžionėmis rezultatai ir nudžiugino, nėra aišku, kiek realios naudos turės ši vakcina. Kinijos kompanija „SinoVac“, kuri pradėjo klinikinius bandymus su 144 žmonėmis teigė, kad savo vakcinos variantą irgi išbandė su tos pačios rūšies beždžionėmis. Rezultatai buvo efektyvūs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(22)
(2)
(20)

Komentarai ()