Amerikiečių psichologas išskyrė 7 sunkiausius kiekvieno žmogaus gyvenimo etapus: pirmasis – paauglystė, vėliau ateina dar 6  ()

Tikriausiai visi žino apie paauglystės metų sunkumus. Šiuo periodu organizme vyksta hormoniniai pokyčiai, nulemiantys jauno žmogaus elgsenos pasikeitimus, dirglumą, jautrumą, nervingumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokių sunkių periodų, panašių į paauglystę, žmogui lemta išgyventi dar kelis kartus. Visi jie susiję su tam tikro amžiaus fiziologiniais pokyčiais. Žinodami apie šiuos neišvengiamus pokyčius ir jų pobūdį, galime iš anksto jiems pasiruošti ir sėkmingai juos įveikti.

Amerikiečių psichologas Erikas H.Eriksonas tvirtino, kad per gyvenimą žmogus išgyvena septynis sunkius etapus.

Pirmasis – kaip minėjome, paauglystė, antrasis sutampa su žmogaus įžengimu į suaugusiojo gyvenimą. Šio periodo sunkumus sukelia būtinybė savarankiškai priimti sprendimus svarbiais klausimais (profesijos pasirinkimas, darbo vieta, gyvenimo partnerio pasirinkimas, savo būsto kūrimas) ir prisiimti atsakomybę už juos.

Trečias periodas sutampa su ketvirto gyvenimo dešimtmečio pradžia. Tuo metu žmogus įvertina pirmuosius savo savarankiško gyvenimo rezultatus. Dauguma tuo metu jau būna įsigiję aukštąjį išsilavinimą, pasiekę pirmųjų laimėjimų profesinėje veikloje. Vieniši asmenys būtent sulaukę 30-ties pradeda intensyviai ieškoti sau gyvenimo partnerio, galvoti apie giminės pratęsimo būtinybę.

35 metų ribą dauguma žmonių peržengia, susitvarkę savo šeimyninį gyvenimą ir padarę karjerą, pasiekę stabilumo. Tie, kurių kas nors nepatenkina jų asmeniniame gyvenime ar profesinėje veikloje, tuo metu išgyvena sunkią krizę.

Keturiasdešimtmetis žmogus pasiekia brandą. Dauguma jau pastebi pirmuosius senėjimo požymius. Kyla nusivylimas, kad per nugyventus metus nepavyko visiškai realizuoti savęs, kad per mažai pasiekta, kad daug kas susiklostė galbūt ne taip, kaip buvo tikėtasi.

45 metų riba suvokiama kaip gyvenimo vidurys. Žmogui vis dažniau kyla mintys apie mirties neišvengiamumą, būtinybę palikti kažką po savęs. Būtent šiuo metu dažniausiai išsiskiria sutuoktinių poros.

50 metų sulaukęs žmogus suvokia, kad neišvengiamai artėja pensijinis amžius. Vyrams tuo metu nusilpsta potencija, moterims prasideda menopauzė.

55 metų amžiuje daug kas suvokia, kad gyvenimas buvo skirtas ne tam, kam reikėjo. Darboholikus ima graužti sąžinė, kad nepakankamai skyrė dėmesio gyvenimo partneriui ir vaikams. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(24)
(8)
(16)

Komentarai ()

Susijusios žymos: