Astronomai įspėja – Saulė patiria „vidurio amžiaus krizę“  ()

Palyginus su kosmose esančiomis bendraamžėmis žvaigždėmis, mūsų Saulė elgiasi keistai. Astronomai mano, kad ji gali būti pasiekusi pereinamąjį laikotarpį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Makso Planko instituto astronomai ištyrė Saulę ir 369 kitas, labai panašiomis savybėmis pasižyminčias žvaigždes, ir nustatė, kad Saulė yra mažiau aktyvi, nei tos kitos žvaigždės.

Pagrindine tokio Saulės elgesio priežastimi įvardijama „vidurio amžiaus krizė“.

Remiantis recenzuojame „Science“ žurnale paskelbtais tyrimo rezultatais, per pastaruosius ketverius metus Saulė išliko stebėtinai rami. Tuo tarpu kitose tirtose žvaigždėse stebėtos aktyvios fliuktacijos.

Tiesą sakant, Saulės aktyvumas tesiekė penktadalį to, ką demonstravo kitos žvaigždės.

„Mes norėjome išsiaiškinti ar Saulė kažkuo skiriasi“, - teigia Makso Planko instituto tyrėjas Timo Reinholdas.

„Vieni žmonės teigė, kad Saulė yra ramesnė nei kitos žvaigždės, tuo tarpu kiti tvirtino, kad Saulės aktyvumas yra toks pats, kaip ir į ją panašių žvaigždžių. Todėl norėjome išsiaiškinti, kaip yra iš tikrųjų ir palyginome Saulę su į ją labiausiai panašiomis žvaigždėmis.“

Gali būti, kad mūsų Saulė šiuo metu yra tam tikro ramaus ciklo etape ir dėl to jos aktyvumas skiriasi nuo kitų žvaigždžių. Saulė, lyginant su kitomis žvaigždėmis, tokia rami yra pastaruosius 9000 metų ir neaišku kiek laiko tokia išliks.

Jei ji taptų aktyvi, tai Žemės gyventojams reikštų neveikiančią navigaciją, elektroniką ir net sugadintą elektros sistemą.

Galbūt Saulė tiesiog įpusėjo savo numatomų 9 mlrd. metų gyvavimo trukmę ir pasiekė ypač ramų gyvenimo etapą, kuris tęsis labai ilgai.

„Kitas paaiškinimas yra tas, kad Saulė patiria vidurio amžiaus krizę“, - teigia astronomas Timo Reinholdas.

Tad tikslaus atsakymo, kodėl Saulė tokia rami – nėra. Būtini tolesni tyrimai ir stebėjimai, kad būtų galima atsakyti į visus klausimus.

Plačiau su tyrimo rezultatais galite susipažinti „Science“ žurnale.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(44)
(7)
(37)

Komentarai ()

Susijusios žymos: