Statė sporto aikštelę, atkasė kapą su keturguba galvijo „galvos ir kanopų“ auka: išskirtinis atradimas ir ką tai reiškia  ()

Didžiojoje Britanijoje archeologai atkasė turtingo bronzos amžiaus laikų vado kapą. Taip sprendžiama iš to, kad įkapėse buvo ne vieno galvijo „galvos ir kanopų“ auka (kas buvo prabangiu tų laikų aukojimu mirusiesiems) – bet net keturios tokios aukos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar daugiau painiavos įneša tai, kad šalia vado palaikų rastas dar vienas palaidojimas, o jame – vyresnio amžiaus vyras, palaidotas sėdomis. Pastarasis buvo palaidotas tik su viena „galvos ir kanopų“ auka, pastebi archeologinės kompanijos „Foundations Archeology“ mokslininkas Andy Hoodas.

„Viena iš paslapčių – koks buvo tų dviejų vyrų socialinis santykis?“ – portalui „Live Science“ sakė A.Hoodas. Pasak archeologo, abu vyrai greičiausiai buvo susieti kažkokiais socialiniais ryšiais, tačiau neaišku, kodėl jie buvo palaidoti taip arti vienas kito.

Archeologai abu palaidojimus atrado 2017 m., statant riedlenčių parką Lechlado miestelyje pietvakarių Glosteršyro grafystėje, Anglijoje. Radioaktyviosios anglies tyrimas parodė, kad abu vyrai gyveno daugmaž 2200 metais prieš mūsų erą.

Vado kape rastos keturių skirtingų galvijų kaukolės ir kanopos, nurodo A.Hoodas. Galvos ir kanopų aukojimas bronzos amžiuje buvo dažnai praktikuojamos Europoje, tačiau Britanijoje – rečiau. Tiesą sakant, visi ankstesni pavyzdžiai Britanijoje buvo pavieniai galvijų užkasimai, todėl Lechlado radinys šiuo atžvilgiu yra unikalus – nes jame yra keturguba auka, teigia archeologas.

„Tai gana nemažas turtas, užkastas į žemę, – aiškina A.Hoodas. – Egzistuoja tikimybė, kad šie galvijai buvo paskersti per laidotuvių ceremoniją“.

Laidojimo laikai ir stilius – o taip daiktai, rasti šalia vado – leidžia manyti, kad šie vyrai priklausė vadinamajai varpinių taurių kultūrai, taip vadinamai dėl į taures panašių keraminių puodų. Remiantis naujausiais DNR tyrimais, šios kultūros žmonės atvyko iš žemyninės Europos apie 2400 pr.m.e. Taigi, šie radiniai gali priklausyti vieniems iš šios kultūros pirmeivių D.Britanijoje.

Standartinės įkapės

Varpinių taurių kultūros žmonės paprastai laidojo savo mirusiuosius su standartiniu įkapių rinkiniu: tipiniu tauriniu puodu, variniu durklu, akmenine riešo apsauga, naudota lankininkų, gintaro karoliukais ir kartais – galvijų galvomis bei kanopomis.

Archeologai nustatė, kad vadas turėjo visas šias įkapes, išskyrus taurinį puodą. Dėl šio trūkstamo elemento mokslininkai mano, kad šis asmuo buvo gerbiamas bendruomenės „specialistas“ – kažkas, kas nebuvo siejamas su tiesiogine varpinių taurių kultūros simbolika.

Nepaisant to, jo įkapės buvo įspūdingos: varinis durklas su banginio kaulo bumbulu rankenos gale, akmeninė riešo apsauga, gintaro karoliukai, titnagas ir geležinis skiltuvas – bei galvijų aukos.

Vadas buvo palaidotas apskrito pilkapio centre. Šalia jo, toliau nuo centro, bet vis dar pilkapio teritorijoje, palaidotas ir vyresnysis – daugmaž 50-60 metų – vyras. Kai kuri žiniasklaida pareiškė spėjimus, kad vyresnis vyras galbūt buvo šamanas, paaukotas tam, kad padėtų vyriausiajam vadui pomirtiniame gyvenime – tačiau tokius teiginius patvirtinančių įrodymų nėra, sako archeologas.

Vis dėlto vyresnio vyro laidojimas yra keistas. „Jis buvo palaidotas neįprastoje sėdimoje padėtyje – jo kojos buvo nuleistos žemyn link kapo duobės pagrindo, – teigia A.Hoodas – Niekur kitur iš bronzos amžiaus laikų Britanijoje tokio dalyko nesame radę“.

Didžioji dalis bronzos amžiaus žmonių Didžiojoje Britanijoje buvo laidojami gulintys ant šono – kaip buvo palaidotas ir vadas. Tad atstumo iki vado priežastis, o taip pat įprastų kultūros atributų nebuvimas ir keista laidojimo padėtis gali amžiams išlikti paslaptimi, teigia mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()