Aiškėja, kokios bakterijos okupuoja Tarptautinę kosminę stotį  ()

Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) yra daug įvairių bakterijų, pelėsio ir panašios nekviestos gyvybės – šitai žinoma jau seniai. Kartais mikroorganizmai panaudojami ir moksliniams tikslams – tiriamos jų savybės, aiškinantis, kiek jie skiriasi nuo žemiškų ir kaip mikrogravitacija pakeičia jų augimą bei dauginimąsi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame tyrime išnagrinėta mikroorganizmų įvairovė ir nustatyta, kad ji labai panaši į pačių astronautų odos mikrobiomą.

Tyrimo metu paimta daugybė mėginių nuo vieno astronauto odos, nosies, ausų, burnos bei seilių, tada jų genetinė sudėtis palyginta su aštuonių zonų TKS mėginių sudėtimi. Nustatyta, kad didžiausias panašumas yra tarp TKS mėginių ir astronauto odos mėginių, taip pat kad mikroorganizmų įvairovė astronauto seilėse sumažėja misijos metu, bet atsistato grįžus į Žemę.

Visa analizė atlikta pargabenus mėginius į Žemę, tačiau TKS jau yra prietaisų, kurie leis stebėti mikroorganizmų įvairovę realiu laiku. Toks stebėjimas, kaip ir šio tyrimo rezultatai, padės geriau sekti ir astronautų sveikatą bei leis geriau pasiruošti ilgalaikėms žmonių misijoms kosmose.

Tyrimo rezultatai publikuojami PLOS One.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(26)
(5)
(21)

Komentarai ()