Paskelbė statistiką, kiek koronaviruso sukeltų mirčių būtų Lietuvoje, jei elgtumės kaip švedai  (20)

Koronaviruso banga Baltijos šalyse yra smarkiai susilpnėjusi, tačiau išlieka tikimybė sulaukti ir naujos bangos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip pat smarkiai išaugo žmonių judumas, o kai kuriomis savaitės dienomis Lietuva pasiekia ikikarantininį aktyvumo lygį, naujausioje analizėje teigia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ir Lietuvos energetikos instituto (LEI) mokslininkai.

Visgi, nors gyventojai vis dažniau eina į darbą ir lankosi viešose vietose, kol kas namuose dar praleidžiama daugiau laiko, nei įprastai, taip pat daugelis darbuotojų tebedirba iš namų.

Tyrėjai pastebi, kad ir toliau karantinas išlieka efektyvesnis didžiuosiuose šalies miestuose, o šiandien jis efektyviausias Vilniuje.

Lietuva, lyginant su kaimyninėmis, taip pat Vakarų Europos šalimis, taiko ganėtinai švelnų karantiną. Vakarų Europos valstybės net ir pabaigusios karantiną laikosi kur kas griežtesnių priemonių ir suvaržymų. Pastebimas ir išaugęs Baltarusijos dėmesys pandemijai – ši šalis, nors ir nežymiai, tačiau taip pat pradėjo laikytis karantino.

Atsižvelgę į epidemijos vystymosi eigą LSMU ir LEI mokslininkai palygino Lietuvos ir skirtingų šalių scenarijų. Pastebima, kad šiuo metu blogiausia situacija yra Baltarusijoje, kur santykinis sergamumas koronavirusu yra didesnis net 5 kartus. Lenkijoje matomi pozityvūs rodikliai – nepaisant to, kad šalis didelė ir turi didelių miestų su aukštu gyventojų tankiu, Lenkijai pavyksta išlaikyti žemus sergamumo rodiklius.

Įvertinę, kaip Lietuva atrodytų pritaikius kitų šalių epidemijos eigą pagal mirštamumą, tyrėjai įžvelgė labai ženklius skirtumus. Jei Lietuvoje būtų Švedijos scenarijus, šiandien turėtume 883 mirties atvejus. Lenkijos padėtis taip pat nėra pastovi – matoma, kad mirštamumas šioje šalyje viršija Lietuvos statistiką. Tai gali lemti didesni šalies miestai ir didesnis COVID-19 atvejų skaičius, iš kurių statistiškai pasitaiko ir daugiau sunkių atvejų.

Sunkiausia Lietuvos scenarijų lyginti su Rusija ir Baltarusija, kur statistiniai duomenys nėra tikslūs.

LSMU ir LEI mokslininkai bei visuomeninės grupės www.united4health.lt nariai atlieka COVID-19 infekcijos plitimo Lietuvoje epidemiologinę stebėseną ir naujausius modeliavimo bei prognozavimo rezultatus skelbia interneto tinklalapyje lsmuni.lt.

Tyrėjai atkreipia dėmesį, kad analizuojamame „Google“ duomenų rinkinyje pateikiami naujausi Lietuvos duomenys yra gegužės 7 dienos. Duomenyse galimi netikslumai dėl skaičiavimo ar informacijos surinkimo metodikų, taip pat pateikti ne visi regionų duomenys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(10)
(-1)

Komentarai (20)

Susijusios žymos: