Ar galite įsivaizduoti daiktus? Jei ne, gali būti, kad kenčiate nuo afantazijos  (4)

Užsimerkite ir įsivaizduokite spalvotų gėlių pilną lauką. Pavyko? Ar tikrai matėte tas gėles? Jei nepavyko ir jūs niekada nieko vizualaus negalite įsivaizduoti, gali būti, kad esate vienas iš tų retų žmonių, kurie neturi „vaizduotės akių“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis fenomenas yra vadinamas afantazija. Apie jį kalbama nuo antikos laikų, tačiau pirmą kartą mokslinėje literatūroje afantazija aprašyta tik 1880 metais. Paprastai tariant, afantazija pasižymintys žmonės neturi vizualinės vaizduotės - užmerkę akis jie negali pamatyti to, ką kuria jų protas.

Daugeliui žmonių tai bus sunku suprasti, mat afantazija yra gana retas fenomenas, paliečiantis 2-3 % žmonių. Daugelis gali įsivaizduoti morką. Tie žmonės, kurių vaizduotė yra labai laki, gali įsivaizduoti ir mulkiausias tos morkos detales - mažytes šaknis, ryškią oranžinę spalvą, lapus ir net keturgalvį triušį, kuris tą morką ėda. Taip - žmonės be problemų gali įsivaizduoti ir daiktus, kurių iš tikrųjų nėra. Na, ne visi.

2015 metais vienas vyras kreipėsi į profesorių Adamą Zemaną. Šis vyras išgyveno nedidelę smegenų operaciją, po kurios visiškai prarado galimybę įsivaizduoti daiktus. Zemaną ši tema suintrigavo ir dabar jis yra geriausias šios srities ekspertas.

Zemanas pakvietė 21 žmogų dalyvauti tyrime. Visi šie žmonės teigė, kad pasižymi afantazija - negali mintyse vizualizuoti daiktų. Tyrimo dalyviams teko atlikti kelias užduotis, kurios buvo susijusios su vaizduote. Pavyzdžiui, jiems reikėjo pasistengti įsivaizduoti giminaitį, saulėtekį, pažįstamą parduotuvę. Tuomet šie žmonės turėjo įvertinti vaizdinio ryškumą. Ir, žinoma, visiems sekėsi labai sunkiai.

Įdomu tai, kad afantazija paveikia tik sąmoningą žmonių gebėjimą įsivaizduoti objektus - šio fenomeno paveikti žmonės vis tiek sapnuoja. Taip pat nustatyta, kad afantazija gali būti sukelta genetinių priežasčių, bet gali būti ir aplinkos poveikio rezultatas.  Tai gali sukelti traumos, ligos ir net psichologiniai veiksniai.

Tikriausiai jau spėjote pagalvoti, kad afantazija atima kūrybines galimybes. Iš tikrųjų, vizualinės vaizduotės neturintys žmonės dažniau renkasi tiksliuosius mokslus. Tačiau ne visi. Štai Edas Catmullas kenčia nuo afantazijos, tačiau kadaise buvo „Pixar“ kino studijos vadovas. Jis kompanijoje atliko tyrimą ir pastebėjo, kad vadovai dažnai turi ryškesnę vaizduotę nei menininkai. Taigi, jei manote, kad pasižymite afantazija, negalvokite, kad negalite kurti. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(3)
(8)

Komentarai (4)